Nije žuhko, već je fino i pitko! Kenijsko pivo Tusker jedno je od ugodnijih otkrića na putovanjima u Afriku…

Kad si svjetski putnik, jedna od stvari koje moraš raditi je iskušavanje različitih lokalnih piva, a po tom pitanju Kenija definitivno nije razočarala.

Najpopularnije pivo u ovoj istočnoafričkoj zemlji zove se Tusker, što je zapravo englesko ime za slona kljovaša koji te ponosno gleda s etikete nalijepljene na svaku flašu.

Veliki Tusker od pola litre idealan je predah od turističkog lunjanja

Iza naziva ovog alkoholnog nektara krije se ne baš vesela priča, o smrti osnivača East African pivovare Georgea Hursta, dok je bio u lovu na skupocjenu slonovsku bjelokost 1923. godine, a njegov brat Charlie u spomen na nesretni incident dao je ime Tusker proizvodu kojeg se danas, skoro sto godina kasnije popije 700 tisuća hektolitara u Keniji godišnje.

Pitko i nimalo žuhko

Tusker zapravo ima odličan okus i bio ga je gušt piti, kako u udobnosti doma, tako i na javnim mjestima. U svojoj izvornoj verziji riječ je o svijetlom lageru s 4.2% alkohola, a cijena mu nije najjeftinija na svijetu, s obzirom da dođe desetak kuna u trgovini, a duplo više u barovima i klubovima. No, vrijedi tog novca.

Koliko je Tusker jak kao brend, kao i spomenuta tvrtka East African Breweries koja stoji iza njega, govori to da sam u Nairobiju imao priliku prisustvovati ogromnom festivalu koji je organiziran na hipodromu u čast upravo ovog piva, na kojem su nastupale lokalne glazbene zvijezde, a okupilo se mnoštvo ljudi. Bio je to pravi spektakl.

Tuskerov pivski festival okupio je gomilu ljudi u Nairobiju

Kenijci vole piti pivo, a i ja dok sam među njima. Kao i u Hrvatskoj, Tusker se pojavljuje u flaši od pola litre i 0.33 l, a oni sretni dokopat će se bačve od 30 ili 50 litara koje ova pivovara također proizvodi. Osim klasičnog lagera postoji još Lite ili laganija verzija, a tu je i zeleni Tusker Malt kao premium verzija koji se toči isključivo u male flaše i cijena mu je nešto viša.

Incident na granici

Da, Tusker mi je postao jedno od omiljenih piva i odlučio sam ga nositi kući svaki put kad se vratim iz Kenije ako imam dovoljno mjesta u svojoj prtljazi. Međutim, zadnji put i nije sve prošlo glatko. U Duty Free Shopu kupio sam pakiranje od šest limenki, po duplo većoj cijeni nego što sam mogao u običnoj trgovini, ali ni to nije pomoglo da me u Dohi na pregledu ručne prtljage ne uhvate i zaprijete da će mi zaplijeniti zalihu, jer sam zagubio račun koji sam dobio s kupovinom!

Uspio sam ih uvjeriti da me puste i tako spasio vrijedni nektar, a sad se pitam je li možda bolje u običnoj trgovini kupiti pivo i napuniti kofer ili opet skuplje plaćati na aerodromu, uz mogućnost već doživljenog scenarija ako ne pazim. U svakom slučaju, naučio sam lekciju pa će se ista scena teško ponoviti.

Što je najbolje, nisam jedini ljubitelj Tuskera u Zagrebu, jer nedavno sam vidio jednog dečka kako ponosno nosi reklamnu majicu ovog kenijskog piva. Dobro je znati da među nama ima još zaljubljenika u Afriku…

Autor: Mzungu

Imaš nezaboravnu priču, gurmansko otkriće ili vrijedan putnički savjet? Pridruži se ekipi “Putovanje za pamćenje” i podijeli svoj putopis još danas!