Paella, jedno od najpoznatijih španjolskih jela porijeklom je iz Valencije i veliki je gušt pretvoriti je u vlastiti kuharski specijalitet…

Za kulinarskog entuzijasta koji se imao prilike naći u Madridu ili na bilo kojem dijelu Pirinejskog poluotoka, izazov postaje napraviti paellu što sličniju onoj koju si imao priliku kušati. To je postala i moja misija, a ovom prilikom podijelit ću s vama par trikova kako je učiniti ukusnom.

Plodovi mora glavni su sastojak paelle de marisco

Recept za originalnu paellu, paellu valencianu, sadrži između ostalog i zeca, pa ćemo se fokusirati na mediteransku paellu, onu od plodova mora koja je bliža našem podneblju, paellu de marisco.

Najvažnija namirnica za paellu jest riža. U španjolskoj koriste rižu kratkog zrna, “bomba” koja je najpogodnija, a kod nas može proći bilo koja riža kratkog zrna budući da je gore navedenu teško nabaviti.

Osnovna razlika između paelle i rižota jest da kod paelle nipošto rižu ne miješamo. Od morskih namirnica nećete pogriješiti ako iskoristite lignje, škampe (kozice), dagnje (ili bilo koje slične školjke), pa čak ni losos narezan na manje komade neće škoditi, štoviše.

Paella
Ne miješaj rižu i ubaci malo šafrana za idealan okus paelle

Za boju nezaobilazno je zlato među začinima – šafran. Neću vas mučiti detaljnim receptom kakvih je pregršt na Internetu, jer jedina bitna stvar je, ponavljam, ne miješati rižu kako ne bi pustila škrob te kako bi se mogla zapeći.

Još jedan zlata vrijedan savjet je da na kraju pokrijete tavu krpom ili alu folijom desetak minuta kako bi se sve malo “odmorilo”.

Buen provecho!

Autor: Rafa Španjolski

Imaš nezaboravnu priču, gurmansko otkriće ili vrijedan putnički savjet? Pridruži se ekipi “Putovanje za pamćenje” i podijeli svoj putopis još danas!