Za sve one koje privlače tradicionalne obiteljske vrijednosti i miran život na jugu SAD-a, Mississippi je dobar izbor gdje započeti novi život…

Možda nije jedna od najbogatijih saveznih država, ali ako si Hrvat koji se zbog lokalne dame odluči nastaniti u Mississippiju, dočekat će te tamo iskreno gostoprimstvo američkog Juga, prekrasni krajolici i ugodna topla klima.

U lokalnim ljepotama Mississippija zbilja se može uživati

Bez ijednog velegrada, s pola pošumljenog teritorija i najvišom planinom od tek dvjestotinjak metara, Mississippi je idealan bijeg od užurbanog života, a uz prirodne ljepote krasi ga i odlična hrana pa sam tijekom svojeg boravka tamo zbilja uživao.

Rakuni u dvorištu, a krokodil uz cestu

Moj grad zvao se Gulfport koji je sa svojih 70 tisuća stanovnika drugi najveći grad u ovoj saveznoj državi, udaljen 250 kilometara od Jacksona, administrativnog središta Mississippija.

Jackson, 173 tisuće stanovnika, glavni je grad Mississippija

Iako smo bili smješteni na samoj obali Meksičkog zaljeva, more baš i nije bilo previše čisto pa smo na kupanje išli u Alabamu, no ovaj kraj ima neke druge posebnosti, prije svega životinjski svijet.

Pa tako nije rijetkost vidjeti krokodila koji se sunča uz cestu dok ideš na posao, a u Mississippiju je nastanjeno i preko 400 različitih vrsta ptica. Mnogo je močvara i jezera, na radost faune koja uključuje i mnoge insekte te komarce koji znaju biti dosadni tijekom ljeta.

Rakuni se znaju pojaviti u dvorištima Gulfporta

Prevladavaju u ovom kraju obiteljske kuće s imanjem, kakva je bila i naša.

U velikom dvorištu rasle su naranče i ananasi, imali smo i gostinjsku kuću baš u američkom stilu, a povremeni nenajavljeni posjetitelji bili su rakuni, no nisu se baš mogli razmahati, pokraj naših pasa.

Naranča kraj kuće ovdje je sasvim uobičajen prizor

Šetanje psa kroz kvart toliko mi se svidjelo da sam neko vrijeme odlučio profesionalno se time baviti i šetao pseće ljubimce i susjedima te uživao u ugodnoj tropskoj klimi koja čini ovaj kraj jednim od najtoplijih u Sjedinjenim Američkim Državama.

Ukusna hrana za istinske gurmane

Ono što mi se najviše svidjelo u Mississippiju svakako je lokalna kuhinja, u kojoj dominiraju dvije sasvim suprotne gurmanske filozofije.

Okretanje mesa uz druženje način je na koji se Amerikanci opuštaju

S jedne strane tu je klasični američki roštilj, idealan za obiteljsko druženje i okupljanje prijatelja. Gomila mesa koja se brižno peče u dvorištu, uz pokoje pivo iz lokalnih pivovara kao dodatak.

S druge strane dostupni su nam bili brojni plodovi mora i riblji specijaliteti. Mississippi je kraj s više od 200 lokalnih vrsta riba pa nije iznenađenje da možete naći sjajne restorane morske hrane, poput Mary Mahoneysa u kojem je bio gušt jesti kamenice.

S tako ukusnim restoranima koji nude zdravu hranu iznenađenje je da je baš ova država jedna od onih s najviše pretilih u Americi, ali ako uzmemo u obzir i cijene koje su na takvim mjestima znatno veće nego u McDonald’su, stvari postaju jasnije.

Hrvatska kolonija u Biloxyju

Noćni život Mississippija nije jedan od najuzbudljivijih u SAD-u, no New Orleans u susjednoj Louisiani prilično je blizu pa i partijaneri mogu doći na svoje. U Gulfportu su pak dominirali grill barovi s country muzikom, poput Skeetersa, ali od slušanja lokalnih bendova kako pjevaju američke narodnjake još popularnije bilo je – kockanje.

Kasina su središta zabave Mississippija

Obišao sam šest kasina u ovom kraju, a neki od njih bili su smješteni u Biloxyju, gradu udaljenom samo dvadesetak kilometara koji se također nalazi na obali oceana.

Baš taj Biloxy ostao mi je u sjećanju kao mjesto s jakom hrvatskom kolonijom koja mi je pomagala u potrazi za poslom. Posebno uslužan bio je Will iz hrvatsko-američkog kulturnog društva, a i gradonačelnik Andrew FoFo Gilich naše je gore list i srdačno me ugostio.

Slavonian Lodge zgrada je hrvatsko-američkog kulturnog centra

Hrvatska zajednica ovdje je vrlo aktivna još od početka prošlog stoljeća kad su naši ljudi u potrazi za boljim životom počeli stizati iz Austro-Ugarske i zapošljavati se u ribljoj industriji, da bi se nastavili nastanjivati i kasnije.

Svakog rujna naša zajednica organizira trodnevni golf turnir Slavic Invitational, poznat kao “najveći amaterski timski turnir Mississippija”. Imao sam čast pomagati oko organizacije, a djeca hrvatskih emigranata koji očekivano našim jezikom dobro ne vladaju prihvatili su me kao svog i uvijek ću ih se rado sjećati.

Rasne trzavice, oružje i oproštaj

Naravno, nije sve ni divno ni krasno u ovom kraju. Osim požara, poplava, uragana, komaraca i već spomenutog prljavog mora, tu su i rasne trzavice koje traju od pamtivijeka.

Lokalno pivo Black & Tan meni se svidjelo, ali neki ga ovdje ne žele piti

Naime, Mississippi je prije 200 godina bio jedno od američkih središta proizvodnje pamuka, s golemim brojem afričkih robova koji su radili na plantažama. U ratu Sjevera i Juga ova država je stala na stranu Konfederacije, a nakon poraza više od pola stanovništva činili su Afroamerikanci, sve do njihovog velikog iseljavanja početkom 20. stoljeća, u potrazi za boljim životom.

Danas ih je oko 37%, uz 59% bijelaca i vrlo malo Azijaca te iznenađujuće malobrojne Hispanoamerikance, unatoč tome što je Teksas prilično blizu.

Dvorište Gulfport
Dvorište naše kuće bilo je uređeno sa stilom

Uglavnom, rasne trzavice između bijelaca i crnaca nikad nisu nestale, a posjedovanje oružja ovdje se u obiteljima poput one u koju sam se uselio smatra nužnim. Roditelji moje drage nisu bili oduševljeni što ja nisam htio glumiti revolveraša.

“Jednog dana ovdje će crnac ušetati u kuću, a ti ne znaš pucati. Kako ćeš zaštititi moju kćer?”, pitao se njezin tata.

Mississippi ima svojih radosti, ali ja sam morao krenuti dalje

Na kraju priče, bez obzira na gostoprimstvo zajednice, odanu dragu i još brojne druge žene u zrelim godinama koje su bili lude za mnom i htjele me preoteti, šest mjeseci kasnije odlučio sam krenuti dalje, u nove pobjede.

Danas plovim svjetskim morima i sretan sam čovjek, ali Mississippi mi je svakako jedna od ljepših uspomena i rado se sjećam svih onih koje sam tamo upoznao…

Autor: Tinovsen

Imaš nezaboravnu priču, gurmansko otkriće ili vrijedan putnički savjet? Pridruži se ekipi “Putovanje za pamćenje” i podijeli svoj putopis još danas!