U zemlji izuzetno strogih zakona kao što je Singapur, ako pogodiš umjerenu dozu drskosti i zločestoće doživjet ćeš provod života…

Debeljuškasti uredno odjeveni Englez ozbiljno je gledao u mene. A ja nisam imao pojma zašto sam pozvan kod ravnatelja na razgovor. Možda zato što se prvi dan uopće nisam pojavio u školi. Ili možda zato što sam drugi dan zgodnoj učiteljici na pitanje koji je sinonim riječi “hot” odgovorio – “sexy”!

Arhitektura centralnog Singapura ostavlja bez daha

Kako god, u Singapuru s obrazovanjem nema šale. Tamo je uobičajena pedagoška mjera udaranje štapom nediscipliniranog učenika. Ja sam prošao samo s jezikovom juhom, ali ni to mi nije bilo logično, s obzirom da sam ja njih plaćao da me poučavaju engleskom jeziku.

Međutim, iako igranje zločestog dečka u zemlji s tako strogim zakonima obično nije mudar potez, meni je upalilo! Kad sam se vratio u učionicu nakon direktorove prodike o tome kak nije normalno kasniti baš svako jutro, dočekali su me dugi ženski pogledi puni simpatija. A vjerna kolegica iz Hong Konga preuzela je na sebe odgovornost za moju disciplinu i svakog me sljedećeg jutra telefonskim pozivom uspješno budila.

Marina Bay Sands hotel najpoznatiji je prizor u ovom gradu

Singapur je sedam vremenskih zona udaljen od Hrvatske pa nije baš ni bilo iznenađenje što se nisam mogao probuditi. Nije pomogla ni užasna sparina, a ni smještaj u suterenu kineskog geta, u zgradi okruženoj ogradom od pet metara, koja nije bila previše poticajna.

Zabranjeno voće nekima je najslađe

Moj hrvatski prijatelj, zaposlen u Singapuru, koji me tamo dočekao također nije pozitivno utjecao na moju školsku disciplinu. Izlazili smo do 3 ujutro, a kad je hladnokrvno zapalio travu na bazenu ispred stambenog kompleksa, skoro sam infarkt dobio.

Komforni stambeni kompleksi obično imaju bazen i čuvara kao bonus

“Pa piše na aerodromu da se za to dobiva smrtna kazna! A čuvar nas gleda,” rekao sam mu, no nije se dao smesti.

“Čuvar je naš, ne brini. A ta kazna vrijedi samo za dilere.”

Dakle, ima ovdje i većih “badboyjeva” od mene. Ipak, unatoč povremenoj nedisciplini, na kraju tečaja dokopao sam se svoje B2 diplome iz engleskog, ali što je još važnije i hrpe ženskih kontakata u mobitelu.

Zelenilo u centru grada kakvo sam Singapur može ponuditi

Finkinja me zvala na ručak pet minuta nakon što sam joj dao svoj broj. Tu su još bile Francuskinja, Kolumbijka i moja vjerna frendica iz Hong Konga. Zatim nam se pridružila i jedna sasvim posebna Indonezijka pa sam imao poker cura s kojima sam navečer izlazio po uzbudljivim disko klubovima jednog od najluksuznijih gradova na svijetu.

Baš ta indonezijska ljepotica bila je nešto posebno. I vrlo brzo smo kliknuli. Čak ni moj gaf, kad sam u muslimanskom restoranu nonšalantno pokušao naručiti svinjetinu nije ohladio njezino zanimanje. A bila je besramno bogata!

Clarke Quay nudi brojne kafiće i noćne klubove

Neočekivana romansa uljepšala dojam

Kad su čuli priče o njoj, frendovi su me zezali da je sigurno kćer nekog visoko pozicioniranog generala. Jedina mana bila joj je neumjerenost. Pila je navečer bez mjere, nije znala za sebe, a nerijetko su joj svežnjevi novca ispadali iz torbice u tom stanju.

“Pa ima više novčanica unutra nego maramica!”, u nevjerici je komentirao taksist dok nas je vozio doma nakon jedne od ludih nezaboravnih noći.

Orchard Road je mjesto luksuznog šopinga

Ići s njom okolo po luksuznim šoping centrima i ispijati sok od šećerne trske u barovima na vrhu nebodera bio je užitak koji se pamti, iako je prošlo mnogo godina. A dok sam na Changi aerodromu čekao svoj avion da me vrati u Europu, ona me satima zabavljala na telefonu da bi mi vrijeme brže prošlo.

Kada sam je sljedećeg ljeta ponosno prošetao dalmatinskim turističkim biserima pa čak i obalom Crne Gore, bio sam sretan i ispunjen čovjek.

Voće na singapurskim tržnicama posebno je veselje

U godinama koje su slijedile moja indonezijska princeza pretjerano mnogo novca uložila je u plastične operacije i silikone pa danas više ni ne sliči svojem izdanju iz Singapura, kakvo sam najviše volio.

Putevi su nam se razišli, ali ostaju fantastične uspomene s jugoistoka Azije te mi Singapur definitivno predstavlja jednu od najdražih destinacija koje sam u životu posjetio…

Autor: Alonso

Imaš nezaboravnu priču, gurmansko otkriće ili vrijedan putnički savjet? Pridruži se ekipi “Putovanje za pamćenje” i podijeli svoj putopis još danas!