Cape Verde iliti Zelenortsko otočje, turistička destinacija u zapadnoj Africi može se pohvaliti posebnim prirodnim ljepotama i odličnim kite surfingom koji privlače sve više gostuju iz Europe…

Ja kao strastveni kiter svaku zimu gledam lokaciju koju bih volio posjetiti, ako imam dovoljno novaca i vremena. Prije godinu i pol odluka je pala posjetiti Cape Verde i zbog toga svakako nisam požalio.

Cape Verde privlači kite surfere, ali i sve više ostalih turista

Za one koji ne znaju, ova mala država od pola milijuna stanovnika nalazi se u Atlantskom oceanu, udaljena oko 570 km od kopnenog susjeda Senegala, a spada u istu ekoregiju sa znatno poznatijim Kanarskim otocima.

Država koja je pod jakim portugalskim utjecajem još od doba kolonijalizma u Ujedinjenim narodima se predstavlja kao Cabo Verde, a nije nikakav problem do nje doći izravnim letovima iz Europe, uključujući i onaj iz Beča kojim smo mi putovali punih šest sati.

Duge pješčane plaže i daske za surfanje tamo su uobičajen prizor

Na zapadu Afrike dočekalo nas je sunce, plaže i brojna surferska zajednica, ali i pregršt drugih turista koji sve više prepoznaju blagodati Zelenortskog otočja pa se godišnja brojka posjetitelja ove države polako približava jednom milijunu.

Surfanje, slana jezera i morski psi na Salu

Santa Maria na otoku Salu mjesto je koje okuplja najveći broj turista i tu se nalazi s Europom najbolje povezana zračna luka. Kite surferi su mladi, opušteni i uživaju u cuganju i surfanju, a ovdje je pregršt dugih pješčanih plaža te je poželjno rentati auto i istraživati otok.

Teretana na plaži nešto je što bismo trebali i mi u Hrvatskoj kopirati

Za one koji nisu vrhunski majstori, na Salu postoje škole kite surfanja, kao i surfanja na dasci, u čemu sam se okušao i mogu reći da zahtijeva puno više fizičke snage nego što se čini kad gledaš drugog kako to radi.

Surfanje i morski psi nekako idu jedno s drugim, a ni ovdje nije iznimka. Naime, jedna od turističkih atrakcija je zaljev morskih pasa (eng. Shark Bay). Radi se o limunskim morskim psima koje lokalno stanovništvo privlači ribom, a između tebe i njih jedina je zapreka dubina zaljeva koja se iznad neke linije naglo povećava s pol metra.

Na Salu ćete naći i slana jezera

Na otoku su posebno poznata slana jezera koja su prije služila kao rudnici soli, a danas služe u terapijske svrhe. Na njima sam se zabavljao radeći masku od soli i sumpora, a zanimljivo je da ova otočka država usred Atlantika nema izvora pitke vode i mora se snalaziti s par mjeseci kišnice i flaširanim uvozom iz Portugala.

Jako ukusna hrana na bazi ribe

Cape Verde možda nije među bogatim zemljama svijeta, ali kako to obično biva u turizmu, gosti plaćaju veće cijene od domaćih.

Svježa riba dominira kuhinjom Cape Verdea

Možeš plaćati u eurima, ali i u lokalnom escudu kojih ćeš dobiti oko 15 za jednu kunu i bolja je opcija promijeniti novac, jer u stranoj valuti cijene su ipak više.

Cijena piva od oko 3 eura u noćnim klubovima svakako je viša nego što se očekuje u Africi, a za žestice ćeš platiti 4 do 5 eura, no mogu reći da se može jesti izuzetno ukusne specijalitete i to po povoljnim cijenama.

Odrezak od tune s prilogom bilo mi je omiljeno jelo na otočju

Hrana je odlična, mnogo je ribe u ponudi, a posebno sam uživao u odrescima od tune s prilogom, uz gomilu povrća i pomfrit u talijanskom restoranu Creperia sol Dolce koju svakako preporučujem svakome tko se nađe na Salu. Cijena tog specijaliteta bila je samo 10 eura.

Pred našim očima malo drukčiji seks turizam

Zna se da postoje destinacije na kojima zapadnjački muškarci traže egzotične ljepotice kako bi ispunili svoje seksualne ili ljubavne fantazije, ali Cape Verde je poznat baš po suprotnom!

Cure iz zapadne i sjeverne Europe ovdje su pronašle nešto po svom ukusu

Naime, žene iz Skandinavije i Britanije, potaknute dobrom “reputacijom” ovdašnjih afričkih muškaraca izlaze van u klubovima Santa Marije kako bi upecale lokalnog frajera i ostvarile svoje maštarije. Ukrajinkama i Ruskinjama to ne pada na pamet pa se nađe nešto i za nas. Lokalne cure variraju od užasno fizički jakih do određenog broja zgodnih, pogotovo onih koje su mršavije ili kreolskog podrijetla.

Naravno da su raspoređene po partijanerskoj ulici uz glavnu plažu također i afričke dame u potrazi za velikodušnim zapadnjakom, ali ostavimo to za nekog drugog putopisca.

Uz dobru lokalnu muziku i pokoju čašu vina možeš se dobro zabaviti na Salu

U svakom slučaju, noćni život je živahan i zabavan, mnogo se pleše, a prevladava brazilsko-portugalski glazbeni utjecaj, s “Bossom novom” kao glavnom vrstom muzike na javnim mjestima.

Jedini bijelac u noćnim klubovima Praije

Mnogi turisti nikad na Zelenortskom otočju ne odu dalje od Sala, ali ja nisam bio među njima. Uz pomoć aviona propelerca obišao sam četiri naseljena otoka, uključujući i Santiago, u kojem se nalazi glavni grad Praia. Za razliku od Sala, ima zelenila i dosta je živahan, uz odličnu hranu.

Praia i otok Santiago nešto su drukčiji od Sala

Riječ je o ozbiljnom gradu od 160 tisuća stanovnika, a turista koje policija predano čuva na Salu ovdje je manje i zbog toga treba biti oprezan. Smještaj sam našao blizu centra, šetao ulicom samo po danu, a taksi me vozio okolo u noćnim satima.

Kad sam se pojavio u noćnom klubu, gotovo da sam bio jedini bijelac. Domaći se znaju na takvim mjestima pojavljivati u većim skupinama i valja biti oprezan pa sam upucavanja lokalnim curama sveo na umjerenu razinu.

Na otočju ćeš naići na kreativne zidne grafite

Definitivno sam odudarao od okoline, bilo me lako uočiti i u takvim situacijama bolje je ne izazivati nevolje. Poznavanje portugalskog ili kreolskog jezika koji prevladavaju u Praiji također ne škodi. U glavnom gradu pola stanovništva ne zna engleski.

Osvajanje Pico do Foga na bajkovitom otoku

Ni Sal ni Santiago nisu me oduševili kao otok Fogo, u kojem sam bio smješten u gradu Sao Felipe i istinski uživao.

Crni pijesak na otoku Fogu nešto je zaista posebno

Riječ je o jednom od najljepših mjesta na svijetu na kojem dominira 2830 metara visoki aktivni vulkan Pico do Fogo koji je posljednji put eruptirao ne tako davne 2014. godine.

Rezultat tih čestih erupcija nestvarni je crni pijesak na plažama i zalazak sunca na prelijepoj crnoj pješčanoj plaži kakav može ponuditi samo Cape Verde te česti susreti s velikim morskim kornjačama koje znaju prestrašiti plivače.

Dokopati se vrha Pico do Foga poseban je osjećaj

Ja sam morao osvojiti vulkan prije nego što odem doma! Za to je trebalo platiti 50 eura vodiča i 50 eura prijevoz do podnožja, a onda se uspinjati satima do samog vrha. Krenuli smo u 4 ujutro, a oko 12 sati napokon sam osvojio jedan od viših vrhova Afrike, s kojega seže pogled skroz do Senegala.

Iako to nije bio posljednji prizor kojeg sam vidio na Zelenortskom otočju, jer sam se prije povratka avionom doma još vratio u Praiju i Santa Mariju, upravo po Pico do Fogu pamtit ću ovu otočku državu. A kad bih se jednog dana odlučio maknuti od svega, kupio bih kuću baš ovdje na liticama i uživao među lokalcima kojima je moto “No stress”.

Zelenortsko otočje se pamti i puno godina nakon što ga posjetiš

Cape Verde svakako preporučujem i drugima, prije svega parovima i obiteljima s djecom, zbog brojnih prelijepih plaža s relativno malo turista te solidne turističke ponude koja će zadovoljiti većinu gostiju…

Autor: Gerd Muller

Imaš nezaboravnu priču, gurmansko otkriće ili vrijedan putnički savjet? Pridruži se ekipi “Putovanje za pamćenje” i podijeli svoj putopis još danas!