Vientiane možda nije jedna od najzvučnijih destinacija na jugoistoku Azije, ali definitivno ima svoj šarm i po nekim stvarima nadmašuje svoje tajlandske, kambodžanske i vijetnamske susjede…

Miran, ali divlji. Dostojanstven, ali siromašan. Uređen, ali i pomalo kaotičan. Takav dojam na mene je ostavio glavni grad Laosa, samo dvadesetak kilometara udaljen od famoznog Mosta prijateljstva koji te odvodi iz sjeveroistočnog Tajlanda u ovu samozatajnu komunističku zemlju, kutak svijeta o kojem ljudi u Hrvatskoj baš i ne znaju mnogo.

U zemlji od skromnih šest milijuna stanovnika za azijske pojmove, slične gradske veličine kao Zagreb, Vientiane me u dva navrata nagradio prekrasnim uspomenama, a ovih pet stvari najdublje su se urezale u moje pamćenje…

Prekrasni bulevari i trijumfalna vrata

Francuski kolonijalistički utjecaj učinio je svoje! Ne samo što se vozi desnom stranom ulice, za razliku od Tajlanda, već je i promet bolje uređen, pločnici široki i bez opasnih rupetina, a od predsjednikove palače započinje prekrasni bulevar u pariškom stilu, sve do Patuxai iliti laoških Trijumfalnih vrata.

Pogled s vrha Patuxai, trijumfalnih vrata Laosa

U gradu koji nije prenapučen turistima upravo ćeš tamo naći najviše stranaca, većinom iz Kine i Francuske, kako se trošnim stepenicama uz cijenu ulaznice od samo nekoliko kuna penju na vrh ove betonske konstrukcije i bacaju pogled na panoramu Vientianea koji se čak i oko podneva čini uspavan i usporen.

Džoging uz rijeku Mekong

Prekrasni parkovi, šetnice i pokoji budistički hram ono je čime te nagrađuje turistički dio grada, smješten u blizini beskrajno duge rijeke Mekong koja izvire u Kini i zatim se nakon gotovo pet tisuća kilometara ulijeva u Vijetnamu u Južnokinesko more.

Džoging uz Mekong je veliki gušt

Baš taj nasip uz Mekong mjesto je gdje se okuplja narod u slobodno vrijeme, bilo da jedu ribu s roštilja u nekom od restorana, kupuju voće od prodavača koji svojim namirnicama zauzimaju pola pločnika ili se rekreiraju.

Upravo džoging uz zalazak sunca je nešto što se ne smije propustiti! Poput Savskog nasipa i onaj laoški nudi odlično trkačko iskustvo, iako doduše uz malo tvrđu, betonsku podlogu.

Riba na roštilju specijalitet Vientianea koji ne možeš zaobići

No, pola sata trčanja zajedno s lokalnim stanovništvom, od kojih neki dečki iznenađujuće nose i popularne hrvatske nogometne dresove, odličan je način ispuhati se prije večere pa zatim istegnuti na jednom od platoa uz rijeku, gdje cure marljivo vježbaju aerobik, a ostali uživaju u posljednjim zrakama sunca prije mraka.

Fatalno pivo Beerlao

Tajland je zaista sjajna turistička destinacija, s jeftinom i ukusnom hranom kao jednim od glavnih aduta, ali i relativno skupim alkoholom pa tako mala flaša piva Chang ili Leo košta i preko 30 HRK u noćnim klubovima.

Beerlao idealno ide uz lokalne dobro začinjene specijalitete

U Vientianeu je kuhinja slična tajlandskoj i jednako jeftina, a tu je i Beerlao, zaštitni znak Laosa i ponos kompanije LBC. Ljubitelji piva dolaze na svoje, jer dobiješ za desetak kuna na nekim mjestima i flašu 0,6 l, a ni na elitnim mjestima nije puno skuplja. Okus je zadovoljavajući, a nakon nekoliko naručenih ovih nektara, uspomene još i ljepše.

Podcijenjeni noćni život

Koju god recenziju Vientianea nađete na Internetu, uvijek ista priča! Svi tvrde da je noćni život slab, ali očito nisu pronašli prava mjesta. Jedno od njih svakako je MarkTwo, restoran sa svirkom uživo koji se poslije ponoći pretvara u iskonsku partijanu.

MarkTwo je bio ugodno iznenađenje

Iako je alkohol podnošljive cijene, a i cijena lokalnih specijaliteta s karijem, okružen si elitom, što uključuje i najljepše lokalne djevojke u večernjoj toaleti. Još bolje od toga je razina zabave kojom si počašćen.

Sve kreće nastupom benda koji izvodi uglavnom tajlandske hitove, a lokalci to opravdavaju blizinom susjedne države, kao i većom popularnošću tamošnjih glazbenika. Oko 1 u noći na scenu stupa briljantni DJ od čijih ti se basova krv ledi u žilama. Iako je fajrunt već oko 2, zbog svega što si doživio ideš doma sretan i ispunjen. Ili nastavljaš dalje.

Kontroverzna prijateljstva

Nisam ukupno proveo ni tjedan dana u Vientianeu u dva navrata, ali neka poznanstva sigurno neću zaboraviti. Od Filipinki na proputovanju u potrazi za darežljivom gospodom, od kojih jedna zapravo uopće nije bila žena pa do lokalnog Don Juana koji mi je prišao i zatražio stručnu pomoć!

U laoškim klubovima se sklapaju prijateljstva

Svi koji su bili na jugoistoku Azije znaju koliko je lako vani upoznati djevojku, a teško heteroseksualnog muškarca koji želi s tobom zajedno cugati i provoditi se. Baš u Vientianeu našao sam jednog takvog. “Želim večeras spavati s nekim!”, bombastično je najavio, a ja sam se potpuno podredio tom cilju, jer vjerovali ili ne, laoški zakon zabranjuje strancima spolni odnos s domaćim djevojkama prije braka, čega se i ugledni hoteli slijepo drže i ne rade ti ustupke.

Vjerojatno nije bilo pametno sjesti na motor s tim nepoznatim pijanim čovjekom nakon fajrunta u MarkTwo restoranu, ali srećom sljedeći klub bio je udaljen samo par stotina metara, gdje sam mu nastavio pomagati svojim inozemnim autoritetom oko lokalnih djevojaka. Nismo baš bili uspješni, a kad sam odbio ponovo sjesti na motor da me odveze do hotela, smrtno se naljutio. “Nisi mi više prijatelj!”, vikao je, a kasnije porukom priznao da je zaista na putu doma pao s njega.

Kip heroja iz prošlosti, nezaobilazan prizor tijekom šetnje uz Mekong

Sljedeći dan opet me priznao za frenda, a ja sam se nemalo iznenadio kad smo se povezali Facebookom uočivši da na profilnoj slici ima ponosnu obiteljsku fotku uz ženu i dijete. Zločesti dečec!

Kako god, zbog posljedica mamurluka, a možda i zahtjeva postavljenih od strane monogamije nismo uspjeli ponoviti ovaj spektakl, ali legendarni izlasci se pamte i ako ću biti potpuno iskren, baš mogućnost reprize me vuče da se jednog dana ponovo vratim u Vientiane…

Autor: Štefek Tajlandski

Imaš nezaboravnu priču, gurmansko otkriće ili vrijedan putnički savjet? Pridruži se ekipi “Putovanje za pamćenje” i podijeli svoj putopis još danas!