Pregršt zapadnjaka baš Chiang Mai vide kao obećani grad, idealan za započeti život od nule u lovu na dugoročnu sreću. Za mene se nije takvim pokazao, ali neke uspomene ostaju…

Reći će ti drugi da je Chiang Mai grad s najnižom cijenom hrane u restoranima na Tajlandu. Reći će ti da je tamo raj za digitalne nomade.

Lokalci će ti spominjati jedan od najljepših budističkih hramova na brdu iznad grada, zidine u centru, a neki i lijepe lokalne djevojke koje krasi u Aziji cijenjena blijeda put.

Tajlanđane oduševljavaju zidine starog grada, ali mi smo u Europi vidjeli i ljepše

No, meni se u bivšoj prijestolnici kraljevine Lan Na svidjelo nešto sasvim drugo – nabrijana mjuza i osjećaj kao da sam opet studoš!

Da, Chiang Mai zapravo je jedan od najcjenjenijih studentskih gradova Tajlanda. Uostalom, baš ovdje je snimljen famozni spot za jedan od najvećih tamošnjih glazbenih hitova, pjesmu o studentici kojoj su se izrugivali zbog tamne puti i skromnog poprsja, ali vitezu na bijelom konju to nije smetalo.

Imaju li studentice u ovom gradu bujno ili limitirano poprsje, iskreno, više se ne sjećam, nije mi to baš ni posebno bitno. Međutim, ta mladenačka euforija kojom je prožeta ova sredina, a posebno kvartovi oko turističkog Nimman dijela grada, dižu i tvoju uspavanu dušu, odjednom napunjenu neodoljivom željom za uspon na krov svijeta, kao da si opet u ranim dvadesetima.

Također, taj studentski kampus, napravljen u američkom stilu, izgleda kao da je izašao iz filma Diplomac.

Ulaz na lokalno sveučilište je impresivan, a unutra prevladava zelenilo

Otvoren je za sve i veliki je gušt bio džogirati tamo, pogotovo na obližnjem jezercu na kojem studenti i studentice oko tebe šeću i maštaju o svojim snovima i ružičastoj budućnosti koja se u toj životnoj dobi zaista čini nadohvat ruke…

Studentski bendovi su radost za uši

Imam jednu slabost na koju definitivno padam u kojem god dijelu svijeta da se pojavim. To je svirka uživo. Ako je kvalitetna i moderna, a izvođači simpatični i zabavni, preko noći im postajem “groupie” i idem za njima gdje god pjevaju!

Singha u ruci i uživanje u hitovima ono je što vidiš oko sebe

U Chiang Maiju ne samo što je svirka uživo moderna, nego je i prava pravcata “rokerica”, a narodnjaci koji neumorno trešte u sjeveoistočnom dijelu Tajlanda ovdje su manje-više nepoznanica lokalnoj zajednici.

Studentski rock bendovi bili su užitak za moje uši. Ući u uvijek krcati, zapušeni prostor Warm Up Cafea, punog znojnih nabrijanih klinaca i seksi curki kako skaču ispred pozornice pred svojim idolima, nešto je što će mi vjerojatno biti zabavno i kad odem u penziju. Nisam bio među njima najpopularnija osoba na svijetu, ali da, pokoja bucmasta studošica mi je znala prići i nagovarati da eksam pivo pa bih se u toj misiji znao sav zaliti, pokušavajući se dokazati u nečemu što mi nije specijalnost. Slatko.

Osim aviona u niskom letu, Infinity nudi i odličnu svirku

Infinity Club također mi je bio drag, poznat po bezbroj tinejdžerskih hostesa, ali i avionima u niskom letu koji uzlijeću s lokalnog aerodroma, izgrađenog gotovo u centru grada. Zatim ti prelete na terasi ovog kluba praktički iznad glave. Kako god, tamo su također vikendom bili na programu opaki koncerti, a u kombinaciji s pokojim pivom marke Chang ili Leo odsvirani akordi zvučali su još i bolje.

Isplati se partijati na rubu grada

Ima barem 20 mjesta s odličnom muzikom, ali ako bih morao izabrati najimpresivniju svirku uživo i noćni klub s najboljom atmosferom na sjeveru Tajlanda, onda definitivno pobjeđuje The Good View.

The Good View ima starije simpatično odjevene čistačice

Smješten na totalno drugom dijelu grada, na obali rijeke Ping, okupljao je dobrostojeće lokalce i privlačne djevojke, pomiješane za velikim stolovima.

Miješati hranu i alkohol u noćnom klubu baš i nije običaj u Hrvatskoj, ali ovdje svi nešto žvaču cijelu noć i to je baš simpatično. Obično su to neki riblji specijaliteti ili pileći medaljoni, tek toliko da hrana stoji na stolu, što je u Aziji simbol blagostanja.

U Chiang Maiju neće te cure salijetati kao u Pattayi, ali i tu dočekaš svoj trenutak

Moram priznati da mi se u The Good View klubu upucavalo više homoseksualaca od hetero žena, ali onih par čeznutljivih djevojačkih pogleda iz tih miješanih društva koje sam katkad dobio bili su mi sasvim dovoljni.

Neuspješna misija u obećanom gradu

Ako mi je bilo tako super u Chiang Maiju, gdje je zapelo i zašto nisam od njega napravio svoju rezidenciju? Pa, neke stvari i nisu bile sjajne. Ta razvikana zajednica digitalnih nomada bila je jednodimenzionalna dosadna sekta koja ima ispred svojih glava samo jedinice i nule pa mi se nije svidjela. Unatoč sličnoj poslovnoj filozofiji, nisam se imao izgleda uklopiti među njih.

Gomila turista i digitalnih nomada sjuri se na vikend tržnicu subotom i nedjeljom

Također, u to sam doba iz nepoznatog razloga bio najtraženiji neženja Pattaye i gdje god da sam pokušao preseliti se i krenuti od nule, vuklo me nazad u partijanersku prijestolnicu Tajlanda.

Nikako nije pomogla ni ogromna količina smoga koji svake godine guši grad od veljače do travnja, a prema onom što sam čitao, u 2020. godini stigao je u tu kotlinu i ranije. Zbilja deprimira kad nemaš na rasplaganju čisti zrak za disanje i moraš okolo nositi masku, no evo došao nam je sada takav modni izričaj i u Europu.

Chiang Mai ima mane, ali kod mene izaziva posebne emocije

Bez pravih prijatelja i poslovnih prilika nije imalo smisla ostati duže od mjesec dana, a još jedan kratki ljubavni povratak u grad nije ništa dugoročno promijenio.

No, taj osjećaj mladenačkog entuzijazma koji me okruživao i na mene prelazio, kao i snažna nada koja me tih dana ispunjavala dok sam ulazio u obećani Chiang Mai i istraživao ga, ostaju duboko u sjećanju i mislim da ih neću zaboraviti dok sam živ…

Autor: Štefek Tajlandski

Imaš nezaboravnu priču, gurmansko otkriće ili vrijedan putnički savjet? Pridruži se ekipi “Putovanje za pamćenje” i podijeli svoj putopis još danas!