Za onog tko voli nogomet, ples, finu hranu i kulturne znamenitosti, glavni grad Španjolske pravo je mjesto i neće požaliti ako posjeti Madrid…

Madridom možeš šetati satima, danima, i neće ti biti dosadno. A ja se prvih dan ili dva uvijek predam besciljnom lutanju, potpuno nestrukturirano. Nagonski. Omiljena aktivnost u koji god novi grad došao.

Panorama Madrida otkriva mnogo o njegovoj arhitekturi

Glavni grad Španjolske stvoren je za bauljanje. Od osnovnih ruta poput Gran Via, Puerta Del Sol, Plaza Mayor, preko tapasa ili dva na unikatnoj tržnici San Miguel, pa do rooftop bara Circulo De Bellas Artis na siestu uz par piva s pogledom na grad i sunčanje u ležaljci.

Barovi na krovovima i San Miguel idealan su predah od šetnje

Tu je i Retiro park, nadomak centra, mjesto za udahnuti svježi zrak, odraditi trening, veslati u čamčiću usred parka s boljom polovicom ili jednostavno hodati i upijati grad.

Retiro park okuplja madridske Don Juane i njihove ljepše polovice

A kada se dogodi ono neizbježno pa noge otkažu poslušnost jasnom porukom “nećeš razbojniče”, na ulici su “hiljade” električnih romobila što znači da možeš stići i do malo udaljenijih kvartova bez gužvanja u javnom prijevozu.

Bicikli su popularni u Madridu, ali i električni romobili

Izbjegavaj vožnju širokim avenijama poput mene, jer će ti policija narediti da se zaustaviš te da prestaneš koketirati s adrenalinom.

Tečaj kuhanja paelle je prava stvar

Probao sam je, najbolju paellu u Madridu, prema svim dostupnim informacijama s Interneta, ali i nakon informiranja u razgovoru s par lokalaca. Bila je jako dobra, ali nisam htio stati na tome.

Paella je najslađa kad je sam napraviš na tečaju kuhanja

Naučiti nešto o lokalnoj kuhinji uvijek mi je izazovno, a najbolji način za to je otići na jednodnevni tečaj kuhanja. Odlična atmosfera i kolege polaznici, a na kraju jedeš ono što sam skuhaš tako da nema cviljenja ako ostaneš gladan.

Vrući flamenco pa poker do neiznemoglosti

Flamenco u Madridu, ako pažljivo izabereš gdje ćeš ga pogledati, pruža doživljaj poput onog izvornog andaluzijskog. Vatrene zanosne crnke, spektakularni svirači i ples. Sat i pol nisam trepnuo. Noć je za španjolske pojmove bila još mlada.

Vatreni flamenco govori mnogo o strasti Španjolaca i Španjolki

Kako sam na putovanju, alkoholiziranje pa diskač nije bila opcija jer nije to to bez Mzungua, Larsa, kontroverznog Tinovsena i Štefeka T. Djevojka je u Zagrebu tako da je i valjanje po plahtama u apartmanu otpalo.

Osim hrane na tržnicama i restoranima, poker je bio porok kojem sam se odao

Od poroka preostao mi je samo poker. U samom srcu grada, na Gran Via, možeš uživati u cash pokeru gdje cijeli dan ima pregršt igrača. Oko 5 ujutro sam završio, pa spiskao svu zaradu na 2 sendviča od pršuta iberijske svinjice i pivo prije zasluženog počinka. Uživancija.

Real uživo na Santiago Bernabeu i La Casa De Papel

Igrom slučaja, u mojih par dana u prijestolnici, Real Madrid igrao je doma. Fantastična atmosfera na Santiago Bernabeu. Doživljaj o kojem mnogi sanjaju.

Gledati uživo nogometaše Reala poseban je doživljaj

Doduše, na toj tekmi s Osasunom zabunom sam ušao u krivi sektor, pa pronašao sjedalo i red baš s mojim brojem i optužio jednog Španjolca da mi je sjeo na mjesto, jer je sve bilo zauzeto. On je izvadio sezonsku kartu i posramio me. Gaf koji nije pokvario ukupni dojam.

Nisam ni zaboravio La Casa De Papel, jednu od najpopularnijih serija u svijetu zadnjih godina, s radnjom u Madridu. Svakako sam morao obići i kultne monumente iz serije. Nisam bio jedini fan, skompao sam se s Peruancem čudna imena, Vladimir, pa smo malo popričali o seriji, a preporučio mi je i odličan peruanski restoran.

Kulturni monumenti Madrida vrijede izdvojenog vremena

Madrid nudi još gomilu dragulja, Dali, Goya, a tu je i Guernica. Gastro scena je izuzetna, a na manje od sat vremena su i čuveni Toledo te Segovia. Prvom prilikom vratit ću se…

Autor: Rafa Španjolski

Imaš nezaboravnu priču, gurmansko otkriće ili vrijedan putnički savjet? Pridruži se ekipi “Putovanje za pamćenje” i podijeli svoj putopis još danas!