Sjevernovijetnamski fenomen poznat pod imenom Ha Long Bay jedna je od atrakcija koje i najzahtjevnijim turistima dugo ostaju u sjećanju…

Ako posjetiš Hanoi i odlučiš se cijelo vrijeme zatvoriti unutar prijestolnice Vijetnama i nikud ne micati, napravio se veliki turistički kiks!

Ha Long je prirodni fenomen kojeg se isplati potražiti

Naime, izleti izvan grada i uživanje u prirodnim ljepotama koje nudi sjever ove komunističke zemlje bez ikakve sumnje će obogatiti tvoje putovanje, a posebno ako se odvažiš uputiti u 150 kilometara udaljeni Ha Long.

Riječ je o zaljevu koji je zaista spektakularan i nije slučajnost da je proglašen od UNESCO-a jednim od najimpresivnijih prirodnih čuda ovog planeta.

Krstarenje ovim zaljevom jedna je od najjačih vijetnamskih atrakcija

Kako se dokopati te atrakcije? Iskreno, osoba sam koja voli sama organizirati i realizirati svoje izlete te uživati u duhu avanture koja ide uz takav aranžman. Organizirane turističke rute biram isključivo u zemljama gdje je nemoguće ili je izuzetno teško doći do željene lokacije.

Organizirati samo putovanje do Ha Long zaljeva lokalnim putničkim linijama teže je nego što izgleda. Obzirom da bi vrijeme trajanja transfera bilo osjetno duže od onog putem agencije te da se treba dodatno potruditi i naći brod koji bi te mimo agencijskog aranžmana primio na cruise, djevojka i ja potražili smo pomoć lokalne turističke agencije i odabrali jednodnevni izlet.

Putovanje do Ha Longa može trajati oko dva sata, ali i puno duže

Ponuđene cijene izleta kreću se oko 45-80$ po osobi za jednodnevni izlet i uključuju prijevoz, cruise zaljevom, kartu za ulaz u spilju, vožnju kajakom ili čamcem od bambusa te ručak na brodu. Razlika između jeftinije i skuplje varijante je u veličini grupe, u brzini transfera i vremenu provedenom na brodu.

Ukoliko se odlučite za jeftiniju varijantu sam transfer trajat će oko četiri i pol sata za razliku od skuplje verzije gdje ćete za svega dva sata brzom cestom doći do vašeg broda. Mi smo odabrali skuplje putovanje. Ipak, čak i ako kupiš pravi aranžman i veseliš se kako ćeš se za dva sata dokopati provincije Quang Ninh, nemoj biti siguran da će sve proći glatko.

Ha Long zaljev nalazi se u provinciji Quang Ninh

Dok se bus-krstarica standardnih dimenzija gurkala sa hrpom motorista i pokušavala pristati uz naš hotel kroz glavu mi je proletio onaj paranoični hrvatski strah od prevare koji me na putovanjima tjera da poput sove vrtim glavom i sve provjeravam osam puta.

Teta u turističkoj rekla je da po nas dolazi mini bus sa 9 sjedećih mjesta. U krstarici klima upaljena na najjače, klasika za jugoistok Azije, ali ne dam se više iznenaditi i ponio sam toplu odjeću.

Put traje, a kad se dokopaš destinacije, preostaje ti ukrcati se u brod i uživati

Prva pomisao je bila da će nas bus dovesti do zbirnog mjesta gdje ćemo presjesti u manji bus, no kad smo se našli na lokalnoj cesti na kojoj nas je velikom brzinom pretjecao ludi tip na motoru s ugrađenom bočnom prikolicom prekrivenom ceradom i putnikom koji se bez ikakvog osiguranja i primisli o mogućoj pogibelji izležava na istoj, shvatili smo da to nije brza ruta do Ha Long Bayja i da ćemo se umjesto dva, u busu drndati – pet sati.

Vijetnamci. Skromni, ponizni i simpatično nespretni

Vijetnamci su se brzo otvorili svijetu i još uvijek se teško nose sa sudarom kultura i svime što donosi globalni turizam pa su tako i nas pokupili krivim tour busem. „Koliko košta cestarina za brzu cestu? Ja ću ju platiti samo da stignemo brže.“ uzviknuo je jedan od sudionika puta čuvši iz naše priče da postoji način da se osjetno skrati putovanje.

Bezbroj brodica ono je što će vas dočekati u zaljevu

Cestarina iznosi u protuvrijednosti svega par hrvatskih kuna no agencije će vam zbog tih par kuna naplatiti gotovo duplu cijenu aranžmana jer upravo je vrijeme transfera ono na čemu hvataju i uvjeravaju turiste da se odluče za skuplji aranžman.

U starom duhu zajedništva u busu će vas vodič zamoliti da se predstavite i kažete nešto o zemlji iz koje dolazite pa ćete kroz pjesmu i igrice širiti zajedništvo, na čemu se i temelji društvena zajednica ove zemlje od čak stotinu milijuna stanovnika. 100 milijuna ljudi, 50 milijuna motora, glasio je odgovor na jedno od brojnih pitanja koje nam je simpatični vodič postavljao tijekom puta ne bi li nas zabavio.

Iako smo naišli na problem s autobusnim prijevozom, sve je riješeno prije ukrcaja

Da u Vijetnamu uistinu vozi 50 milijuna motora postat će vam jasno odmah po izlasku iz zrakoplova. Par poziva vodiča agenciji bilo je dovoljno da se naš problem riješi pa su nas pri dolasku u Tuan Chau luku posjeli da pričekamo drugog vodiča koji se zajedno s nama ukrcao na tour brod koji duže plovi zaljevom tako da nadoknadimo vrijeme izgubljeno u transferu.

Povratak je bio brzom cestom, a za ispriku od agencije smo dobili uslugu besplatnog taksija do zračne luke.

Krajolici od kojih zastaje dah

Putujem već gotovo dvadeset godina, pokušavam dvaput godišnje organizirati i realizirati posjete daljim egzotičnim destinacijama i svašta sam vidio, ali kad jednom ugledaš Ha Long, teško je ostati ravnodušan čak i iskusnom putniku.

Ako fotkate s pravog mjesta, u Ha Longu nastaju prekrasne fotografije

Riječ je o krajolicima od kojih, bez pretjerivanja, turistima zastaje dah, jer taj spoj prekrasnog morskog plavetnila i vapnenačkih otoka nastalih djelovanjem prirodnih sila kroz posljednjih milijun godina, nešto je zaista posebno.

Kada se jednom busom dokopaš Tuan Chau luke, prelaziš u komforni brod koji te vozi okolo i upijaš prirodne ljepote koje je globalna zajednica zapravo prvi put upoznala devedesetih, zahvaljujući raskošnom francuskom filmskom spektaklu “Indochine”.

Na brod i uslugu zaista nismo imali zamjerki

Na brodu dobiješ ručak, poslužuje se vijetnamska tradicionalna lagana i ukusna hrana uz opciju vegetarijanskog menija. Poniznost i skromnost Vijetnamci duguju svojoj kulturi pa nas je ljubaznost pratila tokom cijelog putovanja pa tako i za osoblje na brodu imam samo pohvale i mogu reći da smo djevojka i ja uživali.

Ne samo što su impresivan prizor bili visoki litičasti otoci kojih je gotovo dvije tisuće u zaljevu, već i more ispunjeno turističkim brodicama, s pregršt gostiju koji su došli u miru upijati pomalo bajkovite prizore.

Istraživanje vozeći kajak jako je popularno među turistima

Pri pristajanju u Ba Hang ribarsko selo imali smo opciju prebaciti se u čamac ili samostalno odveslati kajakom kroz pećinu u zaljev koji je obavijen visokim liticama od kojih zastaje dah. Ukoliko nemate iskustva u veslanju ili uz sebe imate skupu foto opremu savjet vodiča je odabrati čamac. Prevrnuti kajak nije jednostavno i događa se rijetko no događa se i to treba imati na umu.

Spilje Ha Long Bayja? Da, ima ih mnogo, kao i jezera unutar samih otoka. Thien Cung spilja teško se može mjeriti s onim što gostima nudi grandiozna slovenska Postojnska jama, ali i vijetnamske verzije nisu bile loše.

Razgledavanje u čamcu bolja je opcija od kajaka ako imaš skupocjeni fotoaparat

A turisti uz razgledavanje otoka, špilja i litica imaju priliku i okupati se na maloj pješčanoj plaži, ali moraš se pripremiti da će vjerojatno biti prenapučena i da voda nije najčišća i najljepša na koju možeš naići putujući svijetom. Umjesto kupanja odabrali smo uspon na obližnji vidikovac s kojeg se pruža uistinu predivan pogled na zaljev.

Ha Long vrijedi čak i višesatnog drndanja osrednjim vijetnamskim cestama. Ma i više od toga. Zapravo, žao mi je što nismo uzeli višednevni izlet, spavali na brodu i odradili još širu turu ljepotama ovog nezaboravnog zaljeva, jer sada kad su se dojmovi slegli, baš tu varijantu bih preporučio drugim turistima.

Zalazak sunca Ha Long Bay čini još ljepšim

Ukoliko se odlučite na višednevni izlet obavezno provjerite koje lokacije posjećujete u tom aranžmanu jer tour koji je nama bio nuđen nije imao uključene nikakve dodatne lokacije, štoviše na cruise se dolazilo kasnije, a povratak je bio idući dan praktički u podne.

Autor: Kensl

Imaš nezaboravnu priču, gurmansko otkriće ili vrijedan putnički savjet? Pridruži se ekipi “Putovanje za pamćenje” i podijeli svoj putopis još danas!