Bivši Fort McKinley danas se zove Bonifacio Global City i najmodernije je što današnja Manila, glavni grad Filipina nudi…

Bezbroj visokih poslovnih nebodera, lijepo uređeno zelenilo, šoping centri, kafići, slastičarnice i atraktivni noćni klubovi koje posjećuje filipinska društvena krema. Zaboravite Makati, Bonifacio Global City novo je moderno čudo metropolisa Manile.

Neboderi BGC-a vide se u daljini i iz obližnjeg Makatija

Izgrađen u novom tisućljeću, BGC se nalazi unutar gradskog područja Taguiga, jednog od kamenčića ogromnog mozaika koji čini glavni grad Filipina jednim od najvećih i najnapučenijih na svijetu.

Dok se krećeš Bonifacio High Streetom, ulicom sličnoj Bogovićevoj u Zagrebu te gledaš sve te zgodne Filipinke u poslovnim kostimima, ne bi ti nikad palo napamet da zapravo hodaš po zemljištu koje je ne tako davno bilo vojno te se izvorno zvalo Fort McKinley.

Zelenilo, kafići i slastičarnice Bonifacio High Streeta

Izgrađen u doba američkog kolonijalizma, vojni kamp samo je preuzela filipinska vojska nakon osamostaljenja i prekrstila u Fort Bonifacio, a tek 1993. godine zemljište je vraćeno narodu, kada je krenulo planiranje izgradnje najmodernijeg područja kojeg pamti ova otočka država.

U novom tisućljeću supervisoki neboderi su počeli nicati, a zemlja od stotinu milijuna stanovnika dobila je novo najpoželjnije mjesto za karijeriste, ali i za one koji traže dobru zabavu.

Neboderi sa svih strana u BGC-u

Oružje i groblje usred fensi četvrti

Nema sumnje, radi se o najčišćem i najmodernijem dijelu grada, u kojem dok šećeš okolo zaista se možeš opustiti i uživati. Dok se krećeš među tim silnim neboderima, ugledat ćeš na Google karti ogromnu zelenu površinu i zaključiti da jednostavno moraš posjetiti taj park i malo se odmoriti.

Međutim, ako ne poznaješ povijest Bonifacio Global Cityja, silno ćeš se iznenaditi kad se nađeš tamo.

Manila American Cemetery zauzima pola Bonifacio Global Cityja

To što Google vidi kao golemi zeleni park, zapravo je golemo američko groblje! Radi se o 17 tisuća palih vojnika u pacifičkim bitkama Drugog svjetskog rata.

Napravljeno u pravom američkom stilu, samo s križevima koji izbijaju iz lijepo uređene trave, Manila American Cemetery podsjetnik je na sve užase koji su se na ovom području događali u prošlosti, s memorijalnim centrom koji detaljno opisuje davne nemilosrdne bitke u Tihom oceanu, o kojima mi u Europi zapravo ne znamo mnogo.

U Manili ima velikih šoping centara s moćnim zaštitarima

Da oružja još uvijek ima u BGC-u, potvrđuje pak posjet tamošnjim šoping centrima, gdje će te dočekati zaštitar naoružan do zuba. Malo je neugodno kretati se pokraj nekog tko u rukama drži mitraljez, no Filipini imaju problema s ekstremnim teroristima s juga zemlje i žele biti sigurni da oni najbogatiji, okupljeni u ovom dijelu grada budu sigurni.

Šoping centri im nisu možda spektakularni kao oni tajlandski, ali veliki su i imaju pregršt trgovina.

U blizini šoping centra je i tržnica, s pregršt drangulija i ukusnom hranom

Doduše, Bonifacio Global City nije još uspio izgraditi najveće i najuglednije hramove šopingomanije u gradu, Greenhill u Makatiju i Mall of Asia u Pasayu prednjače. No, kako je krenulo, niknut će u BGC-u prije ili kasnije nešto još bolje i veće.

Kompleks za bogate partijanere

Ono što je već niklo i zasigurno će privući nekog stranog turista poput mene, kompleks je noćnih klubova, restorana i koktel barova pod imenom The Palace. Uptown Bonifacio, kako zovu ovaj dio grada, dovoljno govori što ćeš tamo naći.

Filipinci preferiraju barove na krovovima, ali ni noćni klubovi im nisu loši

Hrvati su ovdje priznati gosti! “Odakle si?”, pitat će te ozbiljni mišićavi zaštitar na ulazu, a kad mu se pohvališ svojom domovinom, složit će zečju usnu ispod svog nosa i ispaliti: “Njega volim! On je odličan košarkaš!”

Da, Filipinci su zaluđeni košarkom pa nam naši NBA igrači dižu dionice, ali kad se jednom nađeš u uglednom klubu Ravel, ispred kojeg je uvijek parkiran pokoji Ferrari, ništa ti neće pomoći.

U klubu Ravel prednjače inozemni poslovnjaci

Kao da si se odjednom našao u zagrebačkom Hemmingwayju iz njegovih najkujnijih dana, gledaš bogataše kako usiljeno međusobno pričaju, u strogim večernjim toaletima, sa stranim poslovnjacima i poslovnjakinjama kao prevladavajućom većinom.

Srećom, tada se pojavi neki američki mladi manijak s prostitutkom na ramenu koju je pokupio u najopskurnijim dijelovima grada i počne se glupirati, na užas uštogljene elite. Bar je tako bilo kad sam ja bio tamo. A kad je frajer otišao dalje, zamijenila ga je u glavnoj ulozi transrodna žena i naravno od svih ljudi navalila na mene.

Uz Filipince je ipak svugdje zabavno

Ok, u tom kompleksu ima i normalnih mjesta s normalnim ženama koje jedva čekaju popričati s nekim novim i nepoznatim, čak i ako nisu slobodne ni napaljene. Nevjerojatno koliko su Filipinci i Filipinke druželjubivi i otvoreni. Nebo i zemlja u odnosu na Europu! Velike su šanse da ćeš se fenomenalno zabaviti i steći hrpu novih prijatelja.

Nađite mi druželjubivije žene na ovom svijetu od Filipinki, ak’ možete

Ples i glasno pjevanje ono je na što ćeš također naići pa izlasci van u Manili jednostavno ne mogu biti loši, čak ni u Bonifacio Global Cityju koji je izgrađen da bi ugostio bogate i privilegirane, kakvi na našim područjima baš i nisu najzabavniji mogući ljudi…

Autor: Štefek Tajlandski

Imaš nezaboravnu priču, gurmansko otkriće ili vrijedan putnički savjet? Pridruži se ekipi “Putovanje za pamćenje” i podijeli svoj putopis još danas!