Smještena na samom sjeverozapadu Francuske, pokrajina Bretanja poznata je po bogatoj povijesti, ali i snažnim valovima koji nemilosrdno udaraju u obalu…

Nakon što detaljno istražiš Normandiju i dokopaš se fascinantnog Mont Saint-Michela, kao što smo to napravili mi, vrijeme je za prelazak u susjednu Bretanju, u kojoj će te dočekati jednako očaravajuće prirodne ljepote te još hladnije morske struje, s valovima koji se silovito zabijaju u obalu i podsjećaju nas da prirodu nikad nećemo moći u potpunosti ukrotiti.

Divlja, ali prelijepa priroda dočekat će te u Bretanji

Pokrajina koju Englezi zovu Brittany, a Francuzi Bretagne, ime je dobila po Keltima koji su emigrirali s Otoka još u doba Rimljana i nastanili je. Neki je zovu i Mala Britanija, kako bi je razlikovali od Velike. Smještena između Biskajskog zaljeva i La Manchea, Bretanja je izbočeni poluotok, sasvim izložen otvorenom prostranstvu Atlantskog oceana.

Srednjovjekovna tradicija i zataškavanje povijesti

Naša avantura započela je u Dinanu, starom srednjovjekovnom gradu na brežuljku, uskih ulica i upečatljive arhitekture.

Dinan je oku ugodni srednjovjekovni grad

Udaljen pedesetak kilometara od Rennesa, najvećeg grada i administrativnog središta Bretanje, sakrio je u sebi gotovo tisuću godina stare crkve, spomenike i statue, čuvare tradicije i povijesti ovog kraja u kojem se uostalom mogu naći čak i megaliti, veliko kamenje iz neolitskog doba. Njih smo vidjeli u Carnacu.

U Bretanji ćeš naići čak i na tri tisuće godina staro kamenje

Brest je malo drukčiji od Dinana. Kriv je Drugi svjetski rat u kojem je potpuno razrušen, a pri obnovi se nije pazilo na autentičnost pa odudara od ostatka Bretanje. Ovaj sveučilišni grad od 140 tisuća stanovnika danas nema mnogo znamenitosti kojima se može pohvaliti, osim možda svojim nogometnim francuskim prvoligašem.

Brest nije lijep kao susjedni gradovi, ali ima atraktivnu utvrdu

Ipak, tu je barem stara tvrđava s koje imaš krasan pogled na ostatak grada, a u njoj se nalazi Musée national de la Marine de Brest, muzej koji skriva pomorsku povijest Francuske.

Tamo ćeš naći brojne podsjetnike na razne slavne francuske ratne pobjede na moru, ali vješto je izbjegnuta tema Napoleona i onog što se dogodilo kod Trafalgara, kako to već subjektivni lokalni povjesničari u svakoj zemlji rade.

Svjetionici bez kojih brodovi ne mogu

Mi smo pustili Francuze da veličaju dio povijesti koji im odgovara i krenuli dalje, zamijenivši urbane prirodnim ljepotama. Bretanja je poznata po velikom broju svjetionika, a u blizini Bresta nalazi se Phare du Petit Minou, jedan od najupečatljivijih.

Phare du Petit Minou je prizor za razglednicu

Povezan mostom s kopnom, smješten na izbočini s kojeg ga brodovi lako mogu uočiti, ovaj svjetionik pomaže plovilima sigurno ovladati nezgodnom obalom sjeverozapadne Francuske, u kojoj pristanak i nije tako jednostavna stvar, pogotovo kada vlada nevrijeme.

Snaga valova oko Petit Minou svjetionika je impresivna

Dostojanstvena visoka zgrada koja spašava brodove od opasnih grebena okružena je upečatljivom kamenom cestom, stijenama i žestokim valovima koji silovito udaraju u obalu i pokazuju da se nema nikakvog smisla ovdje pokušati okupati, čak i bez uzimanja u obzir hladnih struja koju vodu čine ledenom.

Surferi nisu bili prestrašeni divljim valovima ni ledenom vodom

Ipak, postoje oni entuzijasti koji u takvoj vodi pronalaze zanimaciju i razonodu. Naime, mi smo naletjeli na nekoliko surfera koji baš ovdje traže svoj idealni val i bruse formu, u uvjetima koji definitivno nisu bili bezopasni.

Quimper sa svojim brojnim mostovima ima svoj šarm

Istražujući ovo područje naišli smo na još jedan zanimljiv urbani dragulj. Gradić se zove Quimper, nešto je južnije lociran od Bresta i središte je regije Cornouaille koju mnogi vide kao najtradicionalniju u Bretanji. Ono što smo mi vidjeli bila je privlačna staromodna arhitektura, kao i bezbroj simpatičnih mostova preko rijeke Le Steïr koja dijeli grad na dvije polovice.

Kad priroda pokaže svoju moć

A za kraj smo ostavili ono najimpresivnije, divlju prirodu na djelu. Da, postoji kutak Francuske u kojem se moraš pripremiti za ekstremne uvjete. Vjetar dere, valovi divljaju, priroda pokazuje svoje mišiće.

Za Pointe du Raz se valja zbilja toplo odjenuti

Riječ je o rtu Pointe du Raz, krajnje zapadnoj točki Francuske na kojoj kao da se nalaziš usred divljine otvorenog prostranstva jednog oceana. Tu je smješten još jedan krasni svjetionik, na otočiću Seinu do kojeg je stvarno prava lutrija uputiti se.

Ovaj otok kojeg legenda povezuje s druidicama koje su navodno tamo živjele i mogle predvidjeti budućnost zaista je moguće dohvatiti čamcem, ali kad smo mi bili tamo, vremenski uvjeti su bili takvi da bi se samo potpuno lud čovjek odvažio otisnuti.

Tko preživi Pointe du Raz, ima što o njemu ispričati

No, čak i bez te avanture koja bi samo potvrdila da se s prirodom nije za igrati, naš izlet do ovog rta nije bio uzaludan. Grubi i nemilosrdni, ali prekrasni krajolici pravi su užitak za turista i najbolji su mogući prizor s kojim možeš zaokružiti istraživanje francuske Bretanje…

Autor: Lars

Imaš nezaboravnu priču, gurmansko otkriće ili vrijedan putnički savjet? Pridruži se ekipi “Putovanje za pamćenje” i podijeli svoj putopis još danas!