Ako te svadba sestrične kojim slučajem odvede u povijesni gradić Malmesbury, upoznat ćeš tradicionalnu Englesku, onu iz starih britanskih serija i filmova…

Nije Midsomer County, ali ima sličnosti! Udaljen dva i pol sata automobilom od Londona, gradić Malmesbury definitivno nije jedna od top turističkih destinacija na Otoku, ali ima itekako bitno mjesto u engleskoj povijesti i Britanci ga dobro poznaju.

Gradići poput Malmesburya imaju poseban engleski šarm

Naime, baš Malmesbury je u ranom Srednjem vijeku bio jedno od žarišta borbe Anglosaksonaca protiv Vikinga, a upravo je u njemu pokopan prvi engleski kralj Æthelstan za kojeg povijest kaže da je bio jedan od najvećih vladara kojeg je Britanija imala.

Naravno da ni ja vjerojatno ne bih otkrio ovaj simpatični mali grad da nije bilo posebne prilike zbog koje se cijela moja obitelj našla u južnoj Engleskoj, u okrugu Wiltshire. Radilo se o svadbi sestrične koja se skrasila s momkom iz ovih krajeva i svi smo rado došli ovjekovječiti taj sretni trenutak.

Osjećaj za uređenje ono je što krasi Engleze koji žive u malim gradovima

Krajolici na putu do Malmesburya? Klasične engleske livade i zelenilo, no nije baš da smo kao inspektor Barnaby jurili praznim cestama kroz lokalna sela, možda samo u završnim kilometrima prije ulaska u grad.

Prekrasni vrtovi, ozbiljna kornjača i turnir u streličarstvu

Ono najljepše u gradićima poput Malmesburya svakako je način na koji domaći uređuju svoje vrtove. Svaki grm dotjeran je do savršenstva, kao i trava koja ga okružuje te šljunak kojim su posipane stazice.

Imali smo prilike uživati šečući po savršeno uređenim vrtovima

Ne zaboravimo naravno ni cvijeće, tulipane i ostale šarolike kombinacije, kao ni od kamena izgrađene i s ukusom dizajnirane fontane. Ako želiš živjeti miran i ugodan život, čini se da su Britanci ovdje pronašli najbolju formulu, okruživši se umirujućom, opuštajućom okolinom.

Naravno, nisu zaboravili niti njegovati tradiciju pa smo imali prilike svjedočiti turniru u streličarstvu, na kojem su lokalni strijelci odmjeravali snage u gađanju bliskih meta, što im je vjerojatno bila tek svojevrsna vježba za njima puno važniju aktivnost – lov na divlje životinje.

Ozbiljna kornjača zaštitni je znak Abbey House Gardensa

Jedna divlja životinja zapravo je već bila među nama i svakako je predstavljala jednu od najvećih atrakcija. Poveću kornjaču neki nazivaju Brutus The Tortoise, a nalazi se u sklopu Abbey House Gardens, vrtova s više od 1300 godina tradicije.

Svadba sa šeširima i ranim završetkom

Svadbe u Engleskoj nisu baš iste kao u našim krajevima. Ono što ih svakako razlikuje je nivo raskalašenosti i njihovo trajanje pa smo već oko ponoći ostali gotovo jedini uzvanici, jer Englezima nije običaj slaviti nečije vjenčanje do ranog jutra.

Elegantne modne kombinacije krase i engleska vjenčanja

Tu su i famozni šeširi, uobičajeni modni dodatak na glavama žena u svečanim prigodama, bilo da idu na primanje kod kraljice, na konjičke utrke ili nečiju svadbu. Mama i teta pridružile su se lokalnoj tradiciji i također su ih ponosno nosile.

Ono što je nažalost jednako hrvatskim i engleskim svadbama, a u suprotnosti s onim što nam serviraju američki filmovi, svakako je mali broj slobodnih djevojaka pa ni ovo vjenčanje nije bilo iznimka.

Bratska fotka k’o stvorena za obiteljski album

Zbog toga mi nije preostalo ništa drugo nego veseliti se zbog sestričnine sreće i zaliti to pokojom pivom s bratom i bratićem.

Tajni prolaz kroz odlični AirBNB smještaj

Kako to alkohol obično nalaže, red je u tom veselom stanju skompati se s nekim nepoznatim, a ako ne uspiješ na svadbi, možeš to napraviti i na putu doma. Možeš zapravo otići i korak dalje poput nas i lokalne dečke pozvati da ti se pridruže u cuganju u tvojoj sobi.

Kad svadba rano završi, vrijeme je za pozdraviti se i potražiti zabavu drugdje

Naš AirBNB smještaj bio je stvarno vrhunski, iznutra uređen u tradicionalnom viteškom stilu, s još ljepšim vrtom i dvorištem. No, imao je i skrivenu tajnu koju su nam eto ti momci otkrili, s obzirom da povremeno rade za iznajmljivača.

Naime, postojao je tajni prolaz, katakomba pod zemljom kroz koju se može ulaziti i izlaziti u kuću. U stanju u kojem smo bili, naravno da smo je morali pronaći i iskušati, ali bez neke baklje u ruci koju se nismo sjetili izraditi, dočekao nas je dolje samo mrak i malo vizualnih uspomena.

Kad imaš oklop u unajmljenoj kući, moguće da postoji i tajni prolaz

No, bio je to još jedan dokaz povijesne vrijednosti i ratničke prošlosti ovog gradića, a nama još jedna zabavna priča s ovog putovanja.

Castle Combe kao dodatna nagrada putnicima

Iskusni u disciplini ispijanja piva, sljedeće jutro probudili smo se kao novi i krenuli nazad prema Londonu, a putem stali u još jednom prekrasnom engleskom mjestašcu.

Castle Combe bio je šlag na tortu ovog putovanja

Iako broji tek tristotinjak stanovnika, Castle Combe pravi je arhitektonski dragulj, s rijekom koja protječe kroz njega i savršeno uređenim eksterijerima kako to engleska tradicija već nalaže.

Bilo je to posljednje što smo vidjeli od okruga Wiltshire, prije nego smo se uputili preko Londona svaki u svoj dio svijeta.

Svaka svadba je posebna, a bila je i ova u Malmesburyu

Malmesbury nam je svakako ponudio nešto posebno i drukčije od naše urbane svakodnevice i sretni smo što smo imali priliku upoznati ga…

Autor: Lars

Imaš nezaboravnu priču, gurmansko otkriće ili vrijedan putnički savjet? Pridruži se ekipi “Putovanje za pamćenje” i podijeli svoj putopis još danas!