Jedan od zanimljivijih specijaliteta jugoistočne Azije svakako je hainanska riža s piletinom koja se u tajlandskoj varijanti zove Khao Man Gai…

Tajland je poznat po jeftinoj, a okusnoj hrani. Jedan od specijaliteta koji ulazi u tu kategoriju svakako je Khao Man Gai (tajlandski: ข้าวมันไก่), nezaobilazan u malim restoranima i kuhinjama šoping centara.

U tanjuru ne izgleda kao pretjerana radost, jer dobiješ narezanu piletinu u hrskavoj koži ili oguljenu od nje, na vrhu hrpe bijele riže koja se čini kao da je spravljena bez ikakvih začina.

Međutim, kada okusiš tu naizgled suhu i bezokusnu rižu iznenadiš se njezinim dobrim okusom. U čemu je tajna? Upravo u pilećoj koži u čijoj masti se riža satima saftala i postala izuzetno nepcu ugodna.

U izvornom receptu lokalnih proizvođača radi se o kuhanoj piletini, iako se može pojaviti i pohana varijanta na tvom stolu. Kao dekoraciju dobiješ pokoji krastavac i malo peršina.

Ako je dobro spravljen, Khao Man Gai je ukusan jednom Europljaninu i bez dodatnih začina, no nekad naiđeš i na skromnije varijante pa ga je potrebno popraviti dodacima. Na stol dobiješ ljutu i blagu varijantu pa tražiš idealno rješenje, a neki ga čak popravljaju ribljim umakom koji nema baš pretjerano ugodan miris.

Voli ga, ali nemoj javno hvaliti

U pravilu se uz Khao Man Gai dobije i juha, nastala kuhanjem piletine, a cijena cijelog kompleta nekad je i manja od 10 kuna pa ovaj specijalitet spada među najjeftinije u ovoj kraljevini.

Međutim, pazi koga vodiš na takvo jelo i kome se hvališ da ti je ukusan! Naime, mlade zgodne Tajlanđanke neće biti impresionirane tvojim oduševljenjem ovim sirotinjskim jelom baziranom na receptu iz kineskog Hainana.

“Fuj, nije ukusno!”, čut ćeš mnogo puta, što sigurno neće biti slučaj ako ih odvedeš u japanski, korejski ili bilo koji trendi restoran u gradu.

Dakle, u Tajlandu se ovo jelo povezuje sa siromaštvom i neimaštinom i nije dobar statusni simbol, a zanimljivo je da je u bogatom Singapuru izuzetno popularno i čak ga svojataju kao vlastito, svađajući se s Malezijcima tko ga je prvi počeo posluživati…

Autor: Štefek Tajlandski

Imaš nezaboravnu priču, gurmansko otkriće ili vrijedan putnički savjet? Pridruži se ekipi “Putovanje za pamćenje” i podijeli svoj putopis još danas!