Ako se nađeš u Vijetnamu nakon mjeseci ili godina provedenih u susjednim zemljama, iznenadit ćeš se pojavom netipičnog sendviča za ovaj dio svijeta…

Svi znamo da se prehrana u jugoistočnoj i istočnoj Aziji bazira na riži i rezancima, a osim ako ne posjećuješ fensi restorane s nerealnim cijenama europskih specijaliteta, kruh ćeš sljedeći put vidjeti kad se vratiš doma.

Međutim, postoji iznimka od ovog pravila, a ona se zove Vijetnam. Naime, tamo se u lokalnu kuhinju uspio uvući ukusan sendvič koji je postao specijalitet i jedan od zaštitnih znakova ove komunističke zemlje.

Ulični prodavači rado će ti spraviti sendvič u Vijetnamu

Njegovo ime je Banh Mi, a ne bi postojao da nije bilo kolonijalizma i francuske vladavine ovim prostorima, kada je sredinom 19. stoljeća nastala francusko-vijetnamska kulinarska fuzija, s ovim sendvičem kao konačnim produktom.

Iako se Banh Mi može prevesti kao “bijeli kruh”, zapravo njegovu okosnicu čini francuski baguette, unutar kojeg se raznim kombinacijama mesa, povrća i začina nude različiti okusi zainteresiranim gurmanima.

Rotkva, mrkva, krastavac, korijander te domaće mesne okruglice trebale bi biti obavezni sastojci originalnog Banh Mi sendviča, a što se izbora mesa tiče, svinjetina, govedina i piletina su opcije, kao i lokalne kobasice, a za vegane tu je tofu kao zamjenska proteinska namirnica.

Ljuti čili, sojin umak i majoneza mogući su nadjev s utjecajem na konačni okus, a ide se ponekad toliko daleko da unutra završi i sladoled, francuski pâté ili kineske shumai okruglice.

Jeftina verzija na svakom koraku

U Hanoiju ćeš ovaj sendvič moći kupiti kod uličnih prodavača kojih ima i u starom turističkom dijelu grada oko katedrale i tamo dalje u drugim zanimljivim dijelovima, oko velikog jezera.

Cijena mu je povoljna, desetak kuna, a negdje i niža te se može reći da predstavlja ugodnu alternativu onome što inače jedeš u jugoistočnoj Aziji. Svakako je i suprotnost drugim uglednim vijetnamskim specijalitetima, poput Bun Che ili Phoa

Autor: Štefek Tajlandski

Imaš nezaboravnu priču, gurmansko otkriće ili vrijedan putnički savjet? Pridruži se ekipi “Putovanje za pamćenje” i podijeli svoj putopis još danas!