Ako želiš uživati u nemirnom moru, pješčanim plažama, strmoglavim klifovima i najposjećenijem benediktinskom samostanu na svijetu, francuska pokrajina Normandija prava je destinacija za tebe…

Kada se jednom odlučiš trajektom iz Portsmoutha spustiti u francuski Caen i krenuti autom istraživati Normandiju, pred tobom je avantura duga oko 250 kilometara, puna važnih povijesnih simbola, kao i impresivnih prirodnih ljepota.

Normandija nudi specifičan tip prirodnih ljepota

Put će te vjerojatno odvesti sjeverno od Caena, u blizinu Le Havrea, zbog čega nećeš požaliti, jer pred tobom će se stvoriti klifovi kakvih se ne bi posramila niti Irska.

Francuski klifovi ništa nisu manje atraktivni od irskih

Riječ je o normandskoj oblasti Étretat koja obiluje prirodnim liticama, nekima visokima čak 90 metara, sa savršenim pogledom na kanal La Manche, ali i dalje od njega. Zelenilo, stijene i morska pjena u daljini. Prizori su to koji su inspirirali mnoge umjetnike, uključujući i slikara Claudea Moneta, što ne iznenađuje, jer ovaj tip litica zbilja je upečatljiv prirodni fenomen.

Pogled s litice koji inspirira

Normandija ima važno mjesto u svjetskoj ratnoj povijesti. Tu su se vodile bitke za vrijeme Stogodišnjeg rata, kao i ključne operacije Drugog svjetskog rata. Plaže famoznog “Dan D” iskrcavanja, poput Omahe i Utaha locirane su blizu Caena i danas su turističke atrakcije, s ostacima topova i tenkova, muzejima i savezničkim grobljima.

Plaža Utah bila je jedno od ključnih mjesta u Drugom svjetskom ratu

Riječ je o vjetrovitom dijelu Francuske u kojem se vremenski uvjeti brzo okrenu iz sunca u kišu i obratno pa nije rijetkost baš ovdje uživati u prizoru duge, čime smo i mi nagrađeni.

Duga je nerijetki prizor u Normandiji

Plaže su valovite i plitke, a tamna voda, kao i hladne morske struje malo koga će nagovoriti na kupanje. No, šetnja tim pješčanim prostranstvima itekako je ugodna.

Nije za kupanje, ali obala Normandije svejedno privlači turiste

Međutim, ratne plaže i strmi klifovi zapravo su samo predigra za najveću atrakciju. Na sasvim drugom kraju Normandije, stotinama kilometara udaljena od litica Étretat, nalazi se najveća turistička poslastica ovog kraja.

Samo Eiffelov toranj turistički je popularniji u Francuskoj od ove slavne znamenitosti

Sjevernofrancuski turistički kapitalac

Mont Saint-Michel jedna je od najposjećenijih znamenitosti u Francuskoj. Radi se o benediktinskom samostanu na vrhu stijene koja je u prošlosti, ovisno o plimi i oseki, predstavljala otok, ali danas spojena mostom više ne uključuje rizik za putnike koji preko mosta mogu nesmetano pristupiti tamošnjem gradiću, kao i samostanu koji se nalazi iznad njega.

Ovaj benediktinski samostan arhitektonski je dragulj

Dovoljno je reći da je Mont Saint-Michel na listi UNESCO-a, kao i Svjetske kulturne baštine, a više od 60 građevina u njemu Francuzi čuvaju kao svoje povijesne.

Koktel boja koje samo ovaj kraj zajedno spaja

Posjeti ga tri milijuna turista godišnje, a najveći gušt predstavlja popeti se na vrh stijene i baciti pogled na otvoreno more i nezaboravni krajolik, tipičan baš za sjevernu francusku obalu, zbog kojeg se isplati posjetiti ovaj dio svijeta…

Autor: Lars

P.S. Normandija skriva još jedan bonus dragulj. Zove se Bayeux, mali lijepi grad u kojem se nalazi slavna lokalna tapiserija. Ovdje ćeš naći spektakularni zidni tepih od 70 metara koji oslikava normansko osvajanje Engleske i bitku kod Hastingsa. Zaista vrhunska stvar.

Imaš nezaboravnu priču, gurmansko otkriće ili vrijedan putnički savjet? Pridruži se ekipi “Putovanje za pamćenje” i podijeli svoj putopis još danas!