Udaljen 441 kilometar od Nairobija, smješten na obali Indijskog oceana, grad Mombasa se pokazao kao turistička destinacija koju definitivno vrijedi posjetiti…

Još jedna kenijska avantura je iza nas, a putovanje vlakom ovaj put je bilo pravi užitak.

Vlak od Nairobija do Mombase prolazi prekrasnim krajolicima Kenije

Za samo 10 američkih dolara od Nairobija do Mombase prolaziš kroz nacionalne kenijske parkove, uz pogled na zebre, slonove i ostale egzotične životinje zbog koji mnogi i dolaze u ovu afričku državu, željni uživati u safari turizmu.

Plaže u Mombasi su nešto posebno

Mombasa, grad s više od milijun stanovnika na jugoistoku Afrike ništa me manje nije oduševio. Bijeli pijesak na tamošnjim plažama nešto je posebno. Kao da hodaš po snijegu, doslovno te zabljesne, što je pomalo nestvarno.

Kontrast pijeska i kenijskih djevojaka upečatljiv i oku ugodan

Naravno, sve je bolje kad imaš ugodnu lokalnu pratnju. Smještaj za dvoje u resortima Mombase namijenjen je zapadnjačkim turistima, što znači da nije ni previše jeftin, ali ni skup, oko 500 kuna po noćenju, uz uključen doručak i večeru, ali i krasan pogled na more.

Hrana nas definitivno nije razočarala

Kad ti je na izboru afrička, azijska i europska kuhinja, onda se na hranu ne žališ, a baš tako je bilo nama u našem resortu kroz dva dana boravka. Jedini problem mogli su predstavljati majmuni koji slobodno šeću ovim krajem i sjednu ti za stol ako je slobodan, ali nema brige, tu je zaposlenik s praćkom koji ih uspješno tjera u doba kad se poslužuje hrana.

Majmuni su u Mombasi hrabri dok se ne pojavi zaštitar s praćkom

Vegetacija Mombase zbilja je oku ugodna. U kombinaciju s bijelim pijeskom dolazi zelenilo trave i lokalnog raslinja, a iznenađenje ti serviraju plima i oseka, zbog kojih se more zna pomicati pa valjda više od stotinu metara.

Zalazak sunca u Mombasi uz nezaobilaznu devu

Na plažama posebnu atrakciju predstavljaju lokalni iznajmljivači deva za jahanje. Opremljene raskošnim sedlima ove ljepotice uvijek nađu turističku mušteriju, najčešće Britance, pripadnike najmnogobrojnije turističke nacije u Keniji.

Jahanje deve atrakcija za turiste u Mombasi

Sve je jasno i sve ima smisla, osim jednog! Zašto nadležni tjeraju ljude iz mora svakog dana točno u 18 sati, sat vremena prije zalaska sunca? Je li to iz sigurnosnih razloga ili je to neki ludi kenijski zakon kojeg mi ne razumijemo? Odgovor nismo uspjeli saznati.

Zelenilo i bjelina, to je kombinacija boja u Mombasi

U svakom slučaju, osim vlakom, do Nairobija se može i sat vremena dugim letom što smo iskoristili pri povratku, a Mombasa će nam svakako ostati u lijepom sjećanju, grad koji su rijetki iz Hrvatske posjetili, a neće požaliti ako to naprave.

Autor: Mzungu

Imaš nezaboravnu priču, gurmansko otkriće ili vrijedan putnički savjet? Pridruži se ekipi “Putovanje za pamćenje” i podijeli svoj putopis još danas!