Manje ukočen od Singapura, manje divlji od Tajlanda. Kuala Lumpur odlična je destinacija za romantično putovanje, a tvoj novac tamo ovih dana vrijedi više nego kod susjeda…

Kažu da je Kuala Lumpur grad s najjeftinijom cijenom luksuznih hotela, a pad vrijednosti malezijskog ringita posljednjih godina situaciju je učinio još povoljnijom za turiste.

Zelenilo među impresivnim neboderima nije rijetkost u Kuala Lumpuru

Kad se samo sjetim da smo u hotelu s četiri zvjezdice, Upper View Regalia, cijenu sobe za dvoje s doručkom za šest noćenja platili 1550 HRK, još i danas mi osmijeh dođe na lice.

Dodatni bonus komforu koji nas je okruživao nalazio se na 40. katu, gdje je bio smješten bazen na krovu nebodera, sasvim uobičajen dodatak hotelskoj usluzi malezijskog glavnog grada. Za one koji nikad nisu iskušali nešto takvo, valja reći da je pri brčkanju u rooftop bazenu s prozirnom ogradom pred tobom jasna slika cijelog grada, ali i imaš osjećaj da bi se mogao strmoglaviti u provaliju, iako je zapravo potpuno bezopasan.

Provoditi vrijeme u bazenu na krovu veliki je užitak

Velik je u njemu gušt provoditi vrijeme kad padne mrak i svjetla obasjavaju siluete privlačnog futurističkog grada, a ti se maziš s ljepšom polovicom ili pijuckaš koktel. A ako je tvoja afrička djevojka još k tome otvorena i druželjubiva, odjednom ćeš se naći okružen još i s dvije mlade Ruskinje pa će radost biti trostruko veća.

Hrana jeftina, ništa od konzervativnosti

S obzirom da se radi o većinski muslimanskoj zemlji, pripremajući se za put u Kuala Lumpur naišao sam na Internetu na razna upozorenja o odijevanju, prije svega žena, ali nismo tome svjedočili u praksi. U ovoj urbanoj sredini djevojke među kojima prevladavaju Malajke, Kineskinje i Indijke odijevaju se moderno i ni po čemu ne odaju dojam konzervativnosti.

U gradu ima krasnih džamija, ali i moderno odjevenih žena

Doduše, nekih restrikcija ipak ima i to smo osjetili u restoranu. Bilo da se radilo o janjetini, biryaniju ili nekom drugom lokalnom specijalitetu, hrana je bila ukusna, a cijena jeftina, no alkohol najčešće nije bio na meniju pa smo sve morali zalijevati sokom. Pušenje pak nargile uz večeru tamo je sasvim normalno i prihvaćeno.

Manje ukočen od Singapura, manje divlji od Tajlanda

Kuala Lumpur ima noćni život kojem disko klubovi nisu najjači adut i neće baciti u ekstazu slobodne pastuhe, iako smo naišli na cure u potrazi za zapadnjačkom gospodom, među kojima je bilo i tamnoputih ljepotica, baš kakve ja volim. Naravno, s obzirom na okolnosti, nisam ih smio ni pogledati.

Osim u restoranima, zabava navečer odvija se i u ulici Bukit Bintang, gdje možeš uglavnom uživati u jeftinoj uličnoj hrani i uživo svirci. Međutim, glavni zabavni aduti Kuala Lumpura prije svega se poput bazena nalaze na krovovima.

Ugledni Skybar tipično je mjesto za opuštanje na krovu nebodera

Poznati Skybar, jedan od najpopularnijih takvih lounge barova ima veliki zatvoreni bazen koji dominira prostorom, a unatoč odličnom uređenju, kad smo mi došli nije bio ispunjen pa možemo reći da radnim danima Malajci previše ne partijaju.

Ledeni autobus i bizarni Indijci u Port Dicksonu

Kako ga ti Malajci znaju raspaliti klimu! Vani +30, a u metrou ti praktički treba jakna. Ništa bolje nije ni u autobusima, a s obzirom da poput Bangkoka ni Kuala Lumpur nije smješten na obali mora, potrebno je provesti u busu dva i pol sata da se dokopaš pijeska i plaža, dovoljno da se uz tako nafrljenu klimu potpuno smrzneš.

Ako te ne okruže čudaci iz Indije, Port Dickson odlično je mjesto za sunčanje i kupanje

Port Dickson na glasu je kao mjesto vikend bijega imućnih građana Kuala Lumpura, no mi smo se tamo pojavili usred tjedna i kad smo stigli na bijelu, prekrasnu plažu, činilo se da će tog dana ona biti rezervirana samo za nas.

Međutim, zatim se pojavilo dvadesetak Indijaca i krenuo je cirkus. Bili su u moru odjeveni u duge rukave i evidentni čudaci, a na naše izmjenjivanje nježnosti reagirali su – navijanjem i pljeskom! Doista bizarna scena i nešto što očekuješ od osnovnoškolaca, no tko se susreo s indijskim tipom turista, zna da je od njih sve moguće.

KLCC i njegov krasni akvarij

Dojmljiva džamija, atraktivni park, luksuzni šoping centar i ludo visoki neboderi, sve na jednom mjestu. Kuala Lumpur City Center okuplja najatraktivnije objekte privlačnog modernizma glavnog grada Malezije.

Petronas Twin Towers neizbježan su prizor u gradu

Dominiraju Petronasovi tornjevi, 88 katova visoki poslovni neboderi po kojima je ovaj grad postao svjetski poznat, ali mene je zapravo najviše impresionirao akvarij pod imenom Aquaria KLCC.

Smješten ispod golemog izložbenog centra, na 5.600 metara kvadratnih, okupio je na jednom mjestu prekrasne oceanske životinje kojima obiluje Malezija, ali i neke iz drugih dijelova svijeta.

Od srodnika soma do morskog psa, okupio je na jednom mjestu Aquaria KLCC

Na pokretnoj traci koja nas je vodila ovim prostorom uživali smo u prizorima oko 250 različitih životinjskih vrsta, uključujući morske pse, raže i mnoge druge raskošne ribe, nešto što bi svatko tko dolazi u ovaj grad trebao iskusiti.

Plavetnilo mora koje te okružuje u ovom akvariju stvara dojam da se zaista nalaziš usred oceana i čini ovaj doživljaj nezaboravnim. Uz nekoliko velikih vodenih parkova diljem grada, ovo je mjesto koje od svih najviše ostaje u sjećanju.

Kaula Lumpur pokazao mi je koliko oceanska bića mogu biti zanimljiva

Futuristički aerodrom kao šlag na tortu

I da, treba reći da im ni zračna luka nije za baciti. Za razliku od Nairobija gdje sam jednom uspio zapeti i propustiti let, ovdje je sve išlo glatko, iako se radi o jednom od najprometnijih aerodroma u jugoistočnoj Aziji.

Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur mu je ime, a najviše me se dojmilo kako smo nadzemnim vlakom morali putovati s jednog terminala na drugi, kako bismo se dokopali svoje prtljage.

Na ovakvu arhitekturu teško je ostati ravnodušan

Futurizam je ono što ga krasi kao i ostatak prijestolnice ove države, poput cijenjenog Changija u Singapuru. No, ono što razlikuje ove dvije susjedne zemlje definitivno je vrijednost tvog novca! Unatoč blještavilu malajskog modernizma, cijene apsolutno svega izuzetno su povoljne, a provod za jedan ljubavni par sasvim dobar i zato toplo preporučujem romantično putovanje u Kuala Lumpur…

Autor: Mzungu

Imaš nezaboravnu priču, gurmansko otkriće ili vrijedan putnički savjet? Pridruži se ekipi “Putovanje za pamćenje” i podijeli svoj putopis još danas!