Ponekad je jedna kratka riječ dovoljna da u tebe ulije nadu i napuni te borbenim duhom, prijeko potrebnim za ostvarenje vlastitih snova…

Za vrijeme kratkog turističkog boravka u nekoj zemlji teško je na pravi način upoznati duh koji pokreće egzotičnu kulturu u kojoj si se našao. Zapravo, čak i ako duže živiš na drugom kraju svijeta, bez poznavanja lokalnog jezika teško možeš doprijeti do onog što pokreće ljude oko tebe.

Ja sam imao sreću da sam mogao provoditi u Kraljevini Tajland po pola godine kroz pet sezona, a to mi je bilo dovoljno vremena da i ovladam lokalnim jezikom pa sam uistinu postepeno ušao u dubinu duše jednog od najsimpatičnijih naroda na svijetu, poznatog po očaravajućim osmjesima koje dobivaš gdje god da se pojaviš.

Tajlanđani znaju kako odagnati crne misli

Tajlanđani zaista imaju pozitivan duh i uvijek pokušavaju s optimizmom gledati na svijet oko sebe i svoju budućnost. A to ponekad u ovoj zemlji zaista nije lako. Razina siromaštva je ogromna, obrazovanje nije dostupno svima, birokracija koja ih okružuje je prava noćna mora, a o zdravstvenom osiguranju kakvo mi imamo u Europi mogu samo sanjati. Prosječan stanovnik Tajlanda nepravdu doživljava na redovitoj bazi, a demokracija se ovdje nikad nije učvrstila, a vjerojatno nikad ni neće.

Međutim, čak i najsiromašniji i najmanje obrazovan Tajlanđanin, protiv kojeg je okrenut čitav sustav i čitav svijet koji ga okružuje, neće se predati!

“Su-Su!” poklič koji sam tamo naučio jako dobro oslikava lokalni mentalitet. Riječ “su” koja se dvaput ponavlja (tajl. สู้) može se prevesti kao “borba”, ali ne predstavlja poziv da nešto srušiš, uništiš ili nekom razbiješ nos, baš suprotno.

Te riječi, dvaput ponovljene ti govore “Bori se!” i “Ne predaj se!” i kad je nekom teško i ne zna kako riješiti svoje problem, upravo ga “Su-Su” pokličem hrabre njegovi prijatelji, a također na taj način hrabri i sam sebe.

Malo drukčiji pogled na svijet od našeg

Budimo realni. Netko s našim regionalnim negativističkim stavom prema životu i okolini sa svojim pristupom ne bi preživio probleme koje na dnevnoj bazi doživljava prosječan Tajlanđanin, najčešće bez pravih prilika samoostvariti se pa čak niti ostvariti pravo da se čuje njegov glas. S našim stavom i tajlandskim problemima, ideš za čas na psihijatriju ili skačeš s nebodera.

Srećom, “Su-Su” filozofija je zarazna i kad provedeš duže vrijeme u takvom zdravom okruženju, među ljudima koji ne vide u svemu nepremostivi problem i nisu skloni beskonačnom jamranju, i sam ćeš prihvatiti njihovo učenje i – boriti se!

Zato mogu reći da je “Su-Su” ono najljepše što sam otkrio u Kraljevini Tajland. I donio sa sobom u Hrvatsku. Danas sretan što sam imao privilegiju dobiti besplatno obrazovanje i bezbroj stvari koje ni ne pomišljamo da netko na drugom kraju svijeta nema, napadam žešće nego ikad, uz riječi “Nema predaje”, sve do ostvarenja svojih snova.

Rad, red i disciplina, plus komunikacijske vještine i otvoreno srce koje možeš imati samo ako okusiš život u multinacionalnom okruženju. I naravno, “Su-Su” filozofija. To je dobitna formula za svakog od nas.

Ako siromašni Tajlanđanin s minimalnim šansama za samoostvarenje može tako pristupati životu, mogu i ja…

Autor: Štefek Tajlandski

Imaš nezaboravnu priču, gurmansko otkriće ili vrijedan putnički savjet? Pridruži se ekipi “Putovanje za pamćenje” i podijeli svoj putopis još danas!