Sjediti po avionima deset ili više sati čini se kao neviđena tortura onome tko nikad nije probao, ali u stvarnosti zna biti zabavno, a nekad ti baš vrijeme prođe za čas…

Ima nešto uzbudljivo i pustolovno u putovanju avionom na drugi kraj svijeta, čak i ako ideš na neko civilizirano mjesto, a posebno ako se radi o egzotičnoj destinaciji.

No, dugi let od deset ili više sati, uz obavezno višesatno presjedanje, može također biti istinska psihička i fizička tortura i zato je dobro pokušati si to iskustvo maksimalno olakšati, pametnim odlukama i korištenjem onog što ti je na usluzi…

Što bolja kompanija, tim lakše

Najveća pogreška koju možeš napraviti je putovanje na drugi kraj svijeta u avionu niskobudžetne kompanije! Muke počinju već pri kupovini karte u čiju cijenu kasnije shvatiš da nije uračunata čak ni prtljaga, a naravno da ti ne posluže niti hranu kroz deset sati leta pa počneš proklinjati vlastitu škrtost još tamo negdje na aerodromu Franjo Tuđman. Ako se tako odnose prema tebi, kako se tek odnose prema svojim djelatnicima, a o njima ovisi sigurnost leta?

Osim Vietjeta i njegovih stjuardesa, ne priznajem ni jednu jeftinu kompaniju

Uglavnom, avion ugledne kompanije je nužnost na dugom putu na kojem mnogo ovisi o komforu i to nikad ne zaboravi.

Sjedalo uz prolaz olakšava život

Ako dođeš ranije na aerodrom ili to riješiš online predbilježbom, možeš izabrati gdje ćeš sjediti i tu valja biti mudar. Naime, svaka čast uzbudljivom pogledu koji imaš ako sjediš uz prozor, no na dugim letovima ključni su prostor za noge i lak put do toaleta.

Mjesto uz prolaz nudi više mjesta za noge

Zato sjedalo uz prolaz svakako ima prednost pred ostalima, jer ti daje više prostora i manju potrebu vući za rukav usnule suputnike da bi obavio prijeko potrebno protezanje nogu ili fiziološku potrebu.

Bez mjuze i filmova bilo bi teško

Deset ili više sati u avionu zaista bi bila patnja da nema filmova i muzike, smještenih na ekranu sa stražnje strane sjedala ispred tebe. No, poslušaš par albuma i nakon toga dva ili tri filmska uratka i prođe vrijeme za čas. Tu me Qatar Airways osvojio u čijim avionima možeš gledati korejske, kineske, filipinske i ostale egzotične filmove iznimne umjetničke vrijednosti koje ti doma sigurno neće pustiti, tamo negdje između “Života na selu” i “Života na vagi”. Iskoristi to i uživaj u svom letu!

Putni jastuk protiv ukočenog vrata

Kako god pokušaš zaspati, vrat pati! Tako to izgleda ako poželiš ubiti oko tijekom dugih letova i za većinu nas ta misija završi potpuno neuspješno. Ipak, postoji spasonosno rješenje u putnom jastuku, čija je svrha vrat zadržati u ugodnom položaju, što omogućuje odlazak u carstvo snova.

Na barem pola sata ili malo duže. Nije lako zaspati u avionu, uz adrenalin koji osjećaš tamo nasred neba, ali uz ovakav jastuk imaš najbolju šansu.

Uz razgovor najbrže prolazi vrijeme

Ono što može učiniti let zabavnim i izuzetno ugodnim je zanimljiv suputnik uz tebe. Ako imaš takvog prijatelja ili partnera, to je odlično. Ako ne, naići na komunikativnu osobu s kojom će ti biti ugodno pričati baš i nije najlakša stvar u današnje vrijeme i katkad se u avionu čini kao zgoditak na lutriji, ali događa se! U takvom društvu vrijeme prođe nestvarno brzo, a nekad ti baš zbog tog poznanstva čak bude žao što je tvoj epski let na drugi kraj svijeta na kraju završio…

Autor: Štefek Tajlandski

Imaš nezaboravnu priču, gurmansko otkriće ili vrijedan putnički savjet? Pridruži se ekipi “Putovanje za pamćenje” i podijeli svoj putopis još danas!