Neki možda samo spakiraju kofere, sjednu u avion i upute se na drugi kraj svijeta, ali mudrije je prije toga ipak dobro proučiti zemlju koju ćeš posjetiti…

Putovanja obogaćuju život i čine nas sretnima, ali da bi tako zaista bilo ponekad je dobro napraviti domaću zadaću, pogotovo ako posjećuješ neku od egzotičnih destinacija.

Naime, u različitim dijelovima svijeta dočekat će te različite stvari, a svaka zemlja također ima neke svoje posebnosti koje će diktirati tvoje kretanje, ponašanje i djelovanje. Da ne bi bilo neugodnih iznenađenja kad jednom izađeš iz aviona, važno je samom sebi dati odgovor na ovih pet pitanja…

Treba li mi viza?

Iako s hrvatskom putovnicom možeš putovati u više od stotinu zemalja bez potrebe vađenja vize, a ukupno 169 ako uključimo i one u kojima vizu možeš izvaditi na samoj granici, svejedno je još dovoljno zemalja s posebnim uvjetima za posjet našim građanima pa je vizni režim nešto što uvijek treba proučiti.

Zemlje poput SAD-a, Australije i Tajlanda još uvijek traže vađenje vize ako tamo putujemo, što zna čak biti i problematično pa to treba uzeti u obzir i papirologiju obaviti što prije.

Kojom stranom ceste voze?

Osim na Otoku, u Europi se vozi desnom stranom ceste, ali na egzotičnim destinacijama tako ne mora biti. U mnogim zemljama naići ćeš na automobile s volanom na “krivoj” strani, što može biti problem čak i ako ne namjeravaš rentati vozilo na svom putovanju. Naime, prelazak ceste može biti rizičan ako dolazak auta očekuješ iz sasvim drugog smjera, a evo njega s lijeve strane ceste.

Zato valja unaprijed proučiti smjer vožnje na ulicama, kao i druge posebnosti prometa da ne bi bilo nepotrebnih šokova nakon što se nađeš u prometnoj džungli.

Kakvu struju koriste?

Još jedna zamka koja bi te mogla neugodno iznenaditi. Naime, diljem svijeta postoji nekoliko standarda mrežnog napona, a samim time i različitih utičnica i utikača koji će te dočekati. Postoji čak 14 različitih utičnica na koje možeš naići, a u poneke od njih uređaji napravljeni po europskim standardima ne mogu ući i napajati se.

U Singapuru i Britaniji će vam trebati transformator struje zbog drukčije voltaže, a na strujna iznenađenja naići ćeš i u mnogim drugim zemljama pa to valja proučiti i pripremiti se, iako je na licu mjesta turistima uvijek moguće nabaviti potrebne dodatke.

Koje me opasnosti tamo čekaju?

Istina je, u nepoznatom svijetu postoje i opasnosti na koje nismo navikli kod kuće. Zbog toga prije svega valja proučiti sigurne i nesigurne dijelove gradova koje posjećuješ, a posebnu pažnju treba pridati egzotičnim bolestima koje prijete turistima, kao i životinjama koje vrebaju na kopnu i u moru.

U prirodnim ljepotama valja uživati tek kad se uvjerimo da ne postoje i opasnosti

Bilo da se radi o cijepljenju, mazanju repelentima ili izbjegavanju određenih šuma i plaža, prevenciju bolesti i ozljeda treba shvatiti ozbiljno i nužno je pripremiti se na ono što te čeka da bi mogao uživati u radostima planiranog putovanja.

Postoje li čudni zakoni i običaji?

Naravno, tu su i zakonodavne ludosti te kulturne specifičnosti na koje bi mogao naići. Pa bi te tako u Singapuru žvakaća guma mogla skupo koštati, a u Tajlandu gužvanje novca, nepoštovanje kralja ili noge stavljene na stol mogle dovesti u veliku nevolju. Od goste se očekuje da se ponaša prema pravilima koja su domaći postavili, a nonšalancija po tom pitanju nekad zna proći nekažnjeno, no ne uvijek.

Valja također naglasiti da je odlika pravog turista, istinskog ambasadora svoje zemlje da poštuje različitost i drukčije običaje na svom putovanju pa će se prije toga uputiti u njih, čime ne samo što će izbjeći zakonske kazne, već i zadobiti poštovanje domaćina…

Autor: Štefek Tajlandski

Imaš nezaboravnu priču, gurmansko otkriće ili vrijedan putnički savjet? Pridruži se ekipi “Putovanje za pamćenje” i podijeli svoj putopis još danas!